Tempeh – indonéská odpověď na vegetariánství

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Až z daleké Indonésie, konkrétně z jejího největšího ostrova Jáva, k nám dorazil tradiční pokrm Jávanců – tempeh. A pro n...

Až z daleké Indonésie, konkrétně z jejího největšího ostrova Jáva, k nám dorazil tradiční pokrm Jávanců – tempeh. A pro ně se jde o základní složku jejich jídelníčku, alespoň co se týká alternativ k masu. Potravina je totiž vyrobená z uvařených bobů. Na tamních trzích lze běžně koupit tempeh natural, který je poměrně aromatický a zabalený v banánovníkových listech. Tuto variantu byste asi stěží strčili do pusy, je to opravdu místní pochoutka pro vycvičené místní jazýčky, nehledě na to, že trh na ostrově Jáva je poněkud z ruky. Naštěstí globalizace funguje na plné obrátky, a tak i my tady v naší konejšivé a trochu ospalé střední Evropě si tempeh můžete poměrně jednoduše sehnat.

Zejména příznivci vegetariánství a veganství vědí, že včleňovat tempeh do svého stravování se vyplatí, neboť tempeh skrývá výborné nutriční hodnoty. I proto po něm roste poptávka. Lze jej pořídit v obchodech se zdravou výživou, a dokonce v některých supermarketech. Pojďme si tedy o něm něco říct.

Výroba – ať víte, do čeho jdete

Základem této zajímavé potraviny jsou boby. Tato významná zemědělská plodina se uvaří a poté fermentuje naložená v živých kulturách, jejichž názvy jsou tak složité, že vás tím nebudeme otravovat. Vzniká tak ušlechtilá plíseň, která boby proroste a spojí je. Tím se vytvoří potravina, která se vzhledem podobá třeba domácí sekané, je však o něco světlejší a má tvrdší konzistenci. Díky procesu fermentace jsou boby stravitelnější než například v tofu.

Výživové hodnoty tempehu

Tempeh je zcela jiná potravina než tofu, a to díky odlišnému postupu při výrobě. Pomocí a díky fermentaci získává tempeh vysoký podíl proteinů, vlákniny a vitaminů. Zároveň se stává stravitelnější a důležité látky tak lépe prostupují do buněk vašeho těla. Výhodou je, že neobsahuje cholesterol a je tak vhodným doplňkem jídelníčku pro diabetiky. Fermentací rovněž vzniká jeho nenapodobitelné aroma, které je v tempehu vyrobeném v Evropě trochu potlačeno. Pro svoje nutriční hodnoty je tempeh někdy po právu brán jako náhražka masa. Však už od hluboké minulosti se mu také někdy říká javánské maso.


Není tempeh jako tempeh

Důležitá rada hned zkraje. Pokud s tempehem začínáte, ochutnejte nejdříve ten uzený, smažený nebo marinovaný. A to proto, že tempeh natural vládne výraznou vůní a od tofu, na které jste asi zvyklí, se chuťově dost liší. Takže vyžaduje trochu té péče a je několik způsobů, jak ho tepelně či jinak upravit. Jedním z nich je například ten, že tempeh naložíte do olivového oleje s bylinkami a přes noc jej necháte v lednici. Na druhý den ho můžete krátce osmažit. Jeden z receptů připojíme na konec článku.

Tempeh v kuchyni

Javánské maso má v kuchyni velmi široké využití. Lze jej používat do omáček, rizot nebo salátů. Zapečené brambory a houbová omáčka jsou další oblíbené destinace tempehu. Naložený tempeh se také přidává do burgerů nebo do dipů. Zajímavá je fúze s českou kuchyní. Marinovaný tempeh s kváskovým chlebem, hořčicí a kyselou okurkou ocení milovníci národní tradice.
Uzený tempeh má opravdu výraznou uzenou chuť, a tak jej používejte všude tam, kde chceme tuto chuť mít. Výborný je jako náplň do bramborových knedlíků, nebo uzený, krátce usmažený tempeh přimíchejte do halušek se zelím. Pro zvýraznění chutě ho rozdrobte do boloňských špaget, asijských nudlí nebo karbanátků. Za studena sluší salátům. Možností na výběr máte skutečně hodně. Sami po ochutnání jistě přijdete i na ještě jiné variace a gastronomické kreace.

Ječné kroupy na způsob halušek s tempehem
(4 porce, příprava 20 minut, vaření 20 minut)


250 g ječných krup
půl celeru (cca 300 g)
1 uzený tempeh (190 g)
1 velká cibule
1 a půl lžičky soli
450 g kysaného zelí

Propláchnuté ječné kroupy v tlakovém hrnci vařte 20 minut.
Na jemno nakrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji v hlubší pánvi. Potom přidejte na kostičky nakrájený celer a tempeh. Osolte. Smažte do zezlátnutí celerových kostiček.
Uvařené kroupy zceďte a propláchněte teplou vodou. Smíchejte je s celerem a tempehem. Kysané zelí nakrájejte na kratší kousky a přidejte do pokrmu.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Tempeh – indonéská odpověď na vegetariánství, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: tempeh, indonéská, odpověď, vegetariánství.


×