Jablečný koláč se zázvorem recept
Jablečný koláč se zázvorem je lahodný jablečný moučník s trochu jinou chutí. Rozhodně ho vyzkoušejte, stojí to za to.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 velká jablka
- 4 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g nesoleného másla
- 0,5 hrnku bílého řeckého jogurtu
- 5 vlašských ořechů
- špetka soli
- 0,5 lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru.
- 0,5 lžičky nového koření
- 2 vejce
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 3 lžíce rumu
- 1 lžíce melasy
- 50 ml mléka
- 1,5 šálku polohrubé mouky
- 0,5 lžičky jedlé sody
Způsob přípravy
Jablečný koláč se zázvorem je lahodný jablečný moučník s trochu jinou chutí. Rozhodně ho vyzkoušejte, stojí to za to. Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme k němu jablka, která jsme oloupali a nakrájeli na plátky. Přidáme skořici, hřebíček, mletý zázvor a nové koření a dusíme, dokud jablka nezměknou a přebytečná teplota se neodpaří. Pak sundáme z plotny a odložíme. V míse ušleháme máslo s polovinou cukru do pěny. Přidáme vejce, citronovou kůru, rum, melasu, vanilkový extrakt a nastrouhaný zázvor.
Promícháme a za stálého míchání přidáme ještě mouku,jedlou sodu, mléko, jogurt a špetku soli. Umícháme hladké těsto. Do vyḿazané koláčové formy nalijeme polovinu těsta, na ní navršíme dušená jablka a navrch dáme zbytek těsta. Uhladíme stěrkou a posypeme nasekanými jádry vlašských ořechů a zbytkem hnědého cukru. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 1 hodinu. Povrch koláče by měl být upečený dozlatova. Můžeme podávat se šlehačkou nebo s vanilkovou zmrzlinou.