Jak oloupat rajčata a papriky
Loupaná rajčata a papriky mají mnoho způsobů použití. Jejich chuť je po oloupání jemnější a jsou lépe stravitelné. Pokud jste to nikdy nedělali, máme zde pár rad, jak na to.
Rajčata
Vybíráme vždy zralá a voňavá rajčata, která poté budou chutnější. Nezralá rajčata se hůře loupají. Nejprve odstraníme stopku a ostrým nožem jemně nařízneme slupku do kříže po celé délce plodu. Vložíme do misky nebo hrnce a zalijeme vroucí vodou, tak aby byla všechna potopena. Asi tak za minutu rajčata vyjmeme děrovanou naběračkou a přelijeme studenou vodou. Poté lehce slupku sloupneme směrem od zářezů.
Papriky
U paprik to není tak jednoduché, zde proces loupání zabere více času. Papriky nejdříve rozpůlíme, důkladně vyčistíme od semínek a vložíme pod gril slupkou nahoru. Pokud je budete dávat do trouby, zapněte pouze vrchní pečení. Pečeme cca 10-15 minut, dokud slupka paprik nezačne černat a tvořit se na ní malé puchýřky. Musíme dát pozor, aby se papriky nespálily! Poté vyjmeme, vložíme do mikrotenového sáčku či utěrky a necháme vychladnout. Menším nožem důkladně loupeme.
Loupaná rajčata a papriky se hojně používají ve Středomořské kuchyni. Loupaná rajčata se dají použít na tousty s osmahnutou cibulkou a česnekem, je to velice chutné. Loupané papriky se dají marinovat a také podávat s tousty či celozrnným pečivem. Jednoduše oloupané papriky nakrájíme na proužky, vložíme do misky, zakapeme olejem, přidáme nakrájený česnek, lžičku kaparů a jednu lžíci sardelové pasty. Dosolíme podle chuti a okořeníme čerstvou či sušenou bazalkou. Před podáváním necháme cca hodinu odležet. Existuje mnoho báječných receptů s loupanými rajčaty a paprikami, tak některý vyzkoušejte, stojí to za to.