Zapečené brambory v troubě recept
Zapečené brambory v troubě se připravují snad v každé rodině. Někde jim říkají francouzské brambory, ale všechny recepty se většinou liší jen velmi málo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g brambor
- 30 g másla
- 150 ml sladké smetany
- 2 vejce
- 1 střední cibule
- sůl
- mletý černý pepř
- 150 g strouhaného sýra
- 200 g šunky
Způsob přípravy
Zapečené brambory v troubě se připravují snad v každé rodině. Někde jim říkají francouzské brambory, ale všechny recepty se většinou liší jen velmi málo. Často a s oblibou k nim servírujeme nakládanou okurku. Brambory uvaříme ve slupce téměř do měkka. Necháme je vychladnout, pak je oloupáme a nakrájíme na menší plátky. Cibuli a šunku nakrájíme na tenké proužky. V míse rozšleháme sladkou smetanu s trochou mletého pepře a s vejci.
Do velké zapékací mísy, kterou jsme vymazali máslem, položíme vrstvu brambor a zlehka je osolíme. Na brambory rozložíme nakrájenou cibuli a šunku. Na vrch naskládáme zbytek brambor, znovu trochu osolíme, posypeme strouhaným sýrem a nakonec zalijeme vaječnou směsí. V troubě předehřáté na 190 stupňů zapékáme brambory přibližně 30 minut, až vaječná směs ztuhne a brambory na povrchu začnou hnědnout.