Cuketa, nenápadná zelenina pro zdraví i chuťové buňky
Cuketa, nenápadná zelenina, která pomáhá našemu zdraví a potěší i chuťové buňky
Cuketa je téměř všelék, zmírňuje otoky, působí antidepresivně i zlepšuje imunitu
Cuketu během svého života ochutnal už snad každý z nás. Objevuje se při grilování, syrová v zeleninových salátech, zapečená s bramborami a masem nebo třeba jako slaný koláč či nákyp. Pro svou jemnou chuť má skutečně široké spektrum využití a těší se stále větší oblibě.
Řada lidí si na cuketě vyloženě pochutná, někdo už jí koncem léta nemůže ani vidět, protože jí „fasuje“ ve velkém od přátel a příbuzných, kteří sami nezvládají úrodu spotřebovat. V takovém případě je dobré ji například grilovanou naložit do kvalitního oleje a uchovat na zimní měsíce.
Cuketa jako domácí lékař
Cuketa má řadu pozitivních vlivů na náš organismus. Kromě své jemné chuti a nízké kalorické hodnoty obsahuje až neuvěřitelné množství vitamínů a minerálních látek. Mezi nejdůležitější patří Provitamin A, vitamíny B, C, E, betakarotény, hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, měď, zinek a vlákninu.
Tento výčet v praxi znamená, že nám pomáhá v boji s nadváhou, proti únavě, svalovým křečím, při oslabené imunitě či poruchách trávení. Pomáhá nám čistit ledviny i stabilizovat hladinu cukru v krvi. Velkým pomocníkem je také pro osoby trpící otoky a nadměrným zavodňováním organismu, což ocení mimo jiné těhotné ženy či lidé s vysokým krevním tlakem.
Vyzkoušejte naše tipy na snadné recepty, které si oblíbíte