Kachní medailonky recept
Pokud je tento typ drůbežího masa připravován v celku, žádá si pomalou přípravu v troubě. Sice je to časově náročnější, ale odměnou je nádherně šťavnatý a jemný pokrm. V případě medailonků to ale neplatí a na jejich dokončení není třeba mít vyhrazenou půlku dne. Hotové jsou za chvilku a skvěle chutnají s bramborami, zelným salátem s vlašskými ořechy nebo ovocným salátem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 prsní filety z kachny
- 3 šalotky
- 3 polévkové lžíce oleje
- 200 - 300 ml kachního vývaru (lze nahradit i jiným druhem)
- 5 polévkových lžic koňaku
- 75 g pomerančové marmelády
- 2 čajové lžičky kukuřičného škrobu
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Kachní maso omyjeme, osušíme a kůži na jednotlivých filetech opatrně nakrájíme ostrým do kříže. Stranu, kde není kůže, osolíme a opepříme. Ostrým nožem nakrájíme z filetu medailonky.
Na pánvi zahřejeme lžíci oleje a maso na něm prudce opečeme, nejprve kůží dolů a pak i z druhé strany. V mezičase rozehřejeme troubu na 175 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Opečené medailonky přemístíme na plech a zapékáme v troubě asi 10 minut.
Během této doby začneme připravovat omáčku. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pánev, na níž jsme opékali kachnu, se nyní bude opět hodit, včetně tuku, který z masa vytekl. Právě na něm totiž opečeme šalotku. Když zesklovatí, přilijeme vývar, přidáme koňak a marmeládu. Vše pečlivě rozmícháme a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen a omáčku vaříme dalších asi 5 minut.
Když je hotovo, omáčku přecedíme přes síto do menšího kastrůlku a přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný ve dvou polévkových lžících vody. Opět vše zamícháme a necháme pár minut provařit, aby omáčka zhoustla. Dochutíme solí a pepřem.
Maso po upečení vyjmeme z trouby, zabalíme ho do alobalu a necháme asi 10 minut odpočinout. Poté ho naaranžujeme na talíř, přelijeme omáčkou a podáváme se šťouchanými bramborami nebo salátem.