Dýně může být královnou naší podzimní kuchyně
Nejen proto, že právě nastal čas její sklizně, ale také hlavně proto, že její konzumace má na náš organizmus blahodárný vliv. Je vhodná i při redukční dietě, protože obsahuje velké množství vlákniny a má detoxikační účinky. Kromě toho nám pomáhá při onemocnění žaludku a slinivky. Je zásobárnou minerálních látek a vitamínů, obsahuje například vápník, hořčík, draslík, betakaroten a fosfor. Také vitamíny A,B,C.
Dýně jsou tedy nejen krásnou podzimní ozdobou, ale i vítanou ingrediencí při vaření. Z těchto plodů můžeme připravit kompoty, povidla, marmelády, lívance, kaše, polévky, saláty a mnoho dalších jídel. Protože je dýní spousta druhů, měli bychom vědět, jak se ten který druh dá v kuchyni použít a co z něj uvařit.
Dýně Hokaido je jednou z nejmenších a nejznámějších. Má buď zelenou nebo červenou barvu a váží většinou 1 až 3 kilogramy. Její výhodou je kromě jiného i to, že na rozdíl od všech ostatních druhů se nemusí loupat. Kůra změkne při tepelné úpravě, takže stačí jen odstranit semena. Používáme ji k přípravě polévek, bramboráků, skvělá je i pečená.
Muškátová dýně je naopak jednou z největších. Váží kolem 6 kilogramů, leckdy je i větší. Má sytě oranžovou dužinu, je nejvíce příbuzná melounu. Hodí se téměř pro všechny tepelné úpravy, nejčastěji k přípravě pyré, koláčů, kompotů, polévek.
Máslová dýně má hruškovitý tvar se semínky pouze v dolní části. Vždy ji oloupejte. Hodí se k přípravě pyré, marmelád, ale i polévek a kaší. Je měkká a má jemnou, trochu oříškovou chuť.
Špagetová dýně se po tepelné úpravě rozpadá na proužky podobající se špagetám. Takže se přímo nabízí přidat jen oblíbenou omáčku.
Když vybíráte dýni, věnujte pozornost i stopce. Měla by být uschlá a zhnědlá. Pokud je zelená a šťavnatá, byl plod utržen příliš brzy. Vybírejte dýni tvrdou, bez hnědých skvrn a s matným povrchem. Lesklý povrch mají dýně nezralé. Dejte přednost těžším plodům, mají více dužiny a málo semínek.
Ať už si na trhu vyberete velkou okrasnou dýni, kterou pak s dětmi vydlabete, nebo si koupíte některou z těch jedlých do kuchyně, vždycky to bude dobrý nápad. Dýně totiž k podzimu patří. Mlhavé, sychravé dny a brzké stmívání si vylepšíte třeba horkou a voňavou dýňovou polévkou a pomůžete dětem při výrobě toho nejstrašidelnějšího strašidýlka z obrovské dýně.

Dýňový bramborák
Se zeleninovým salátem nebo s kysaným zelím to bude skvělé jídlo. Můžete ho připravit také jako netradiční přílohu ke grilovaným nebo pečeným masům.

Nepečený rychlý dýňový dort
Skvělý vláčný zákusek je určen i těm, kteří musí dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Počítejte s dobou pro chlazení.

Dýňový chléb
Domácí voňavý chleba připravíte z máslové dýně. Možná upečte dva, protože určitě dlouho nevydrží.

Dýňová marmeláda
Tady uplatníte svou invenci dokonale. Podle použitých přísad můžete mít marmeládu pokaždé trochu jinou. Ale vždy vynikající.

Dýňové lívanečky
S medem nebo s vlastní dýňovou zavařeninou. Trochu šlehačky a nedělní snídaně je na stole.

Dýňové rizoto
Z máslové dýně, parmezánu, bílého vína a rýže připravíte skvělý pokrm. Milovníci rizota budou nadšeni.

Dýňová polévka s červenou čočkou
Dýňová polévka zase trochu jinak. Přidejte k ní čerstvé pečivo nebo opečený chléb.

Dýňové čatní
K pečeným, vařeným nebo grilovaným masům. Jako pomazánka na čerstvé pečivo. Dýňové čatní má velké uplatnění.