Jak je to s mlékem? Je pro nás přínosem, nebo škodí?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Máme i v dospělosti pravidelně pít mléko, protože obsahuje mnoho pro tělo potřebných látek, nebo bychom se mu měli spíše vyhnout? To je otázka, kterou si možná pokládají mnozí z vás. A nejvíc asi ti, kteří si konzumaci mléka každý den nedovedou představit, protože prostě nemají mléko rádi. Nechutná jim, nebo jim dokonce přináší trávící problémy. A pro druhé zase den bez sklenice mléka neexistuje. I mezi odborníky na výživu existují zastánci i odpůrci konzumace mléka. Nejspíš se budeme muset řídit reakcemi našeho těla.

Enzym laktáza, který naše tělo obsahuje, štěpí mléčný cukr laktózu. Nenaštěpený mléčný cukr je totiž špatně stravitelný, ve střevech kvasí a způsobuje velkou produkci plynů, bolest břicha a časté průjmy. Během našeho života ale tvorba laktázy v našem organizmu klesá a může se stát, že bohužel klesne až natolik, že se laktóza stane nestravitelnou. Tito lidé pak trpí intolerancí laktózy a při konzumaci mléka mají nemalé trávící potíže. Tato intolerance laktózy může vzniknou kdykoliv během našeho života.

Mléko, sýry, kefíry, jogurty, to jsou potraviny které obsahují mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Pokud nám chutnají a jejich konzumace nám nepůsobí potíže, není asi důvod je z jídelníčku vynechat. Dát si občas jogurt, nebo pudink, uvařit si rýžový nákyp, nebo si pochutnat na dobrém sýru je přece báječné.

U někoho se nechuť projevuje jen k mléku v jeho základní formě. V tom případě je lepší konzumovat kefíry, jogurty, kvalitní sýry, prostě mléko v zakysané podobě. Je také pravda, že vápník obsažený v mléce můžeme získat jinak, třeba v květáku, špenátu, brokolici, pórku apod. Také ostatní živiny, například bílkoviny, získáme například z vajec, ořechů, luštěnin. Vitamíny najdeme zase v ovoci a zelenině. Takže kdo má potřebu se mléku vyhnout, může ho dost dobře nahradit.


Mluvíme teď o kravském mléku, které se u nás konzumuje nejčastěji. Kromě toho v menší míře můžeme koupit mléko kozí nebo ovčí. Také výrobky z nich, jako jsou sýry nebo třeba jogurty. Kozí mléko je stravitelnější a zdravější než kravské, ovšem u něj velmi záleží na kvalitě krmiva zvířat. Z ovčího mléka asi nejvíce známe výborné ovčí sýry jako je feta nebo ricotta.

Takže jak to tedy je? Máme to mléko pít nebo ne? Je to asi individuální. A pokud nám nedělá dobře, nebo dokonce trpíme intolerancí laktózy, na trhu je dnes už spousta bezlaktózových výrobků. A také je možné nahradit zdravým a vyváženým jídelníčkem živiny obsažené v mléce.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Jak je to s mlékem? Je pro nás přínosem, nebo škodí?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: jak, mlékem?, pro, nás, přínosem,, nebo, škodí?.


×