Dýňový chléb recept
Čerstvý dýňový chléb vytažený z trouby krásně provoní celou kuchyň. A chuť má báječnou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g dýně
- 1 vejce
- 500 g hladké mouky
- ½ kostky droždí
- sůl
- 2 lžíce cukru
- 0,5 dl vlažné vody
Způsob přípravy
Čerstvý dýňový chléb vytažený z trouby krásně provoní celou kuchyň. A chuť má báječnou. Jako příloha je nedostižný, ale klidně stačí jen trochu másla a třeba pár plátků nakrájených rajčat. Máslovou dýni oloupeme, vydlabeme semena a dužinu nakrájíme na kostky. Ty pak vaříme ve vodě asi 20 minut, dokud se voda neodpaří. Uvařenou dýni umixujeme v mixéru a necháme vychladnout. Připravíme si kvásek z droždí, cukru, 2 lžic mouky a vlažné vody. Necháme chvíli na teplém místě odstát, aby kvásek vzešel.
Na vále smícháme mouku s dýňovou kaší, přidáme kvásek a špetku soli. Uhněteme hladké těsto. Je-li příliš tuhé, můžeme přidat trochu vody. Hotové těsto necháme přikryté čistou utěrkou kynout na teple asi 60 minut. Z vykynutého těsta uválíme bochník, položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi půl hodiny kynout. Pak chléb potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 45 minut.