Fazolky mungo, zdravé mlsání
Hojně se pěstuje i v Číně nebo Thajsku, ale lze ji vypěstovat i v České republice.
Tato luštěnina má cca 5 mm zelené nebo červené fazole, které svůj chutí připomínají zelený hrášek. Celá rostlina je pokryta chlupy, které jsou i na luscích ve kterých se schovávají fazolky.
Fazolky jsou výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, bílkovin a vlákniny.
Lze je konzumovat vařené, syrové i naklíčené. Před konzumací je nutné nechat fazolky namočit ve vodě, nejlépe přes noc. Pokud budete chtít fazolky uvařit je třeba je vařit v neosolené vodě. Vařením v osolené vodě by totiž ztvrdly.
Nejlepší úprava fazolek z hlediska zdravý prospěšných látek je klíčení. Naklíčené fazolky jsou nejen nejchutnější ale i nejzdravější. Pro klíčení je dobré zvolit v obchodě se zdravou výživou celá, neloupaná semena. Ty poté doma propláchneme při pokojové teplotě vodou a necháme opět přes noc máčet. Druhý den semena opět propláchneme a necháme ve vlhku 2-3 dny klíčit. Během procesu klíčení dvakrát denně proplachujeme, tím předejdeme hnilobě a plísním. Ideální ke konzumaci jsou fazolky s 2 cm dlouhým klíčkem. Klíčení je třeba ukončit, pokud už vidíme nejen klíček ale také kořínek. V tomto případě lze fazole také konzumovat, ale již ztrácejí své výživové hodnoty.
Před konzumací fazole opět propláchneme čistou vodou. Takto naklíčené fazole se dají jíst samostatně jako zdravá pochoutka nebo se hodí jako součást různých salátů či asijských jídel.