Dýňové čatní recept
Dýňové čatní použijeme jako přílohu k masům nebo třeba k sýrům. Bude se hodit také jako náplň do sendvičů nebo baget.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 100 g cukru krupice
- 1,5 lžíce plnotučné hořčice
- špetka mletého černého pepře
- špetka mleté sladké papriky
- 1 chilli paprička
- 200 g cibule
- 3 lžičky soli
- 1 kg dýně
- 1 bobkový list
- rostlinný olej
Způsob přípravy
Dýňové čatní použijeme jako přílohu k masům nebo třeba k sýrům. Bude se hodit také jako náplň do sendvičů nebo baget. Dýni oloupeme, dužinu zbavíme semen a nakrájíme na kostky. V mixéru kostky dýně rozmixujeme na kaši a přidáme 2 lžičky soli. Necháme chvíli odstát, aby dýně pustila vodu. Cibulku nakrájíme nadrobno a dozlatova osmažíme na rostlinném oleji, pak ji odstavíme z plotny, přidáme k ní mletou papriku a promícháme.
Z dýně slijeme přebytečnou vodu, přidáme mletý pepř a bobkový list a přikryté dusíme asi půl hodiny. Po této době přidáme hořčici, cibulku s paprikou, cukr, na drobné proužky nakrájenou chilli papričku a trochu osolíme. Za stálého míchání povaříme až směs zhoustne. Pak naplníme do vyvařených skleniček, uzavřeme a sterilujeme při 80 stupních 35 minut.