V pořadu Peče celá země pletli vánočky. Vyzkoušejte nejlepší soutěžní recept!

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Soutěžící se v sobotním díle Peče celá země potýkali s dalším nelehkým úkolem, přípravou vánoček. Sladké pečivo z kynutého těsta dalo mnohým z nich pořádně zabrat, ale úkolu se nakonec všichni zhostili se ctí. Porotu nejvíce zaujala vánočka soutěžící Veroniky, která se nepouštěla do experimentování a moučník připravila tak, jak ho doma mají nejraději. 

Amatérští pekaři dostali již počtvrté možnost ukázat své umění a čekali na ně nelehké výzvy. Prvním úkolem bylo upéct vánočku, v technické výzvě je potrápil boj se sladkými indiány a v kreativní výzvě dostali prostor předvést svou nápaditost při přípravě španělského slaného koláče empanada

Vánočka dříve a nyní

Nepletený sladký moučník, kterému se říkalo calta, byl známý již ve 14. století. Vánočku podobnou té dnešní, znali naši předci od 16. století. Zprvu bylo pečení tohoto sladkého moučníku doménou pekařského cechu, od 18. století už ji doma pekly i hospodyňky. Vánočka nebyla jen tradičním vánočním pokrmem, nesla v sobě také silnou symboliku

Vzhledem moučník připomíná Ježíška v povijanu a je symbolem života a plodnosti. Původně se pekla z devíti pramenů. Základnu tvořily čtyři z nich a představovali zemi, slunce, vodu a vzduch. Patro výše bylo spletené ze tří pramenů připomínajících rozum, vůli a cit. Poslední, horní patro bylo symbolem vědění a lásky.  


S pečením štědrovky (jak se také vánočce přezdívá) byla spojena i řada pověr. Povedený moučník zaručoval štěstí, bohatý a zdravý rok. Naopak připálená a popraskaná vánočka značila smůlu. Hospodyňky proto nebraly přípravu moučníku na lehkou váhu a řídily se doporučenými pravidly. Kdo se chtěl pustit do díla, měl si obléknout bílou zástěru, na hlavu si uvázat šátek a u hnětení i kynutí těsta nesměl mluvit, aby proces kynutí nepokazil.

Recept podle Veroniky

Ze sobotního vánočkového klání vyšlo nejlépe dílko soutěžící Veroniky, která moučník ráda peče pro své blízké. Amatérská pekařka těsto obohatila o pistácie, brusinky a získala si za své dílo největší sympatie poroty.

Vánočka s pistáciemi

Potřebujete: 500 g hladké mouky, 250 ml vlažného plnotučného mléka, 30 g čerstvého droždí, 10 g vanilkového cukru, 2 žloutky, 100 g krupicového cukru, 130 g změklého másla, špetku soli, kůru z citronu, 100 g loupaných nesolených pistácií + na ozdobu, 80 g sušených brusinek, 1 žloutek na potření, 30 g 33% smetany a moučkový cukr na posypání.

Postup: do misky navážíme 100 g mouky, přidáme vlažné mléko, rozdrobené droždí a vanilkový cukr. Směs promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. V mezičase vsypeme do velké mísy zbytek mouky, přidáme 2 žloutky a zbytek ingrediencí, kromě pistácií, brusinek a smetany. Přísady promícháme, přilijeme vzešlý kvásek a těsto ručně nebo v robotu propracujeme. Ke konci hnětení přidáme do mísy brusinky i pistácie a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme a těsto necháme na teplém místě kynout. Po 40 minutách ho opět propracujeme a stejně dlouhou dobu ho znovu necháme pracovat. Na konci kynutí by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem a my ho rozdělíme na 6 stejných dílů, které rukama rozválíme a prameny zapleteme. Vánočku přendáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme ji utěrkou a necháme půl hodiny odpočinout. V misce rozmícháme žloutek se smetanou a vánočku směsí důkladně potřeme a nakonec ji posypeme zbylými nasekanými pistáciemi. Moučník pečeme v troubě předehřáté na 175°C, přibližně 35 minut. Pokud by začal při pečení hnědnout, přikryjeme ho alobalem. Zda je vánočka hotová zjistíme tak, že do ní zapíchneme špejli. Pokud se těsto nelepí, je upečeno a můžeme moučník vyndat z trouby. Vánočku necháme vychladnout, ozdobíme ji moučkovým cukrem a podáváme. 



Zdroj a foto: archiv ČT, Czech Specials

Kynutá vánočka s tvarohem

Kynutá vánočka s tvarohem


Recept na vánočku, který má těsto obohacený tvarohem. Ten dodá moučníku vláčnost a vánočka není dusivá.


Tradiční česká vánočka

Tradiční česká vánočka


Vánočka patří nejen k Vánocům. Podávat se dá i na Velikonoce a chutnat může i během roku.


Tvarohový věnec recept

Tvarohový věnec recept


K velikonočním svátkům patří zapletené kynuté věnce. Pečou se podobně jako vánočka, jen je třeba jejich konce spojit. Věnec nejen dobře chutná, ale je i krásnou dekorací.


Kynuté těsto

Kynuté těsto


Základní recept na kynuté těsto lze použít k přípravě sladkých i slaných pokrmů. A není to žádná věda!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k V pořadu Peče celá země pletli vánočky. Vyzkoušejte nejlepší soutěžní recept!, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

For Gastro 2022


×