Okurková polévka recept
Okurková polévka a její recept je v Polsku tradičním pokrmem, vaří se totiž skoro v každé rodině. Obvykle se do okurkové polévky používají okurky kvašené, které dodají polévce ojedinělou chuť, můžete však použít i klasické nakládané.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 20 dkg brambor
- 1 1/2 litru vody
- sůl
- kmín
- 20 dkg čerstvých okurek
- mletý pepř
- 1/4 litru kyselé smetany
- 3 dkg hladké mouky
- 4 dkg čerstvého másla
- citrónová šťáva nebo ocet
- kopr
Způsob přípravy
Oloupané, omyté brambory nakrájíme na kostky a v horké vodě vaříme. Osolíme, přidáme mletý kmín a k napůl uvařeným bramborám oloupané, vnitřku zbavené, na kostky nakrájené okurky a mletý pepř.
Vaříme, až všechno změkne. V kyselé smetaně rozmícháme mouku a nalijeme do polévky.
Necháme přejít varem, přidáme máslo, podle chuti citrónovou šťávu nebo ocet a nadrobno rozsekaný kopr.