Top plodiny pro září 2020 aneb jezte sezónně…
Prázdniny již skončily a život se pomalu vrací do zaběhnutých kolejí. Jedna z příjemných činností je zpracování letošní sklizně sezónních plodin. Seznamte se jak tyto potraviny blahodárně působí na naše zdraví.
Lilek
Lilek čili baklažán je zelenina, z níž lze v kuchyni vykouzlit opravdu lahodné pokrmy. A zároveň i zdravé – je totiž cenným zdrojem vitamínů i minerálů, obsahuje málo kalorií, pomáhá snižovat cholesterol a je považován i za afrodiziakum. Vzhledem ke značnému množství karotenu jsou lilky vydatným zdrojem provitaminu A. Kromě toho obsahují řadu dalších důležitých vitaminů: například B3, známý také jako vitamin PP, který je nutný pro tvorbu hormonů estrogenu, progesteronu, testosteronu, kortizolu a dalších.
Dále je v lilku vitamin B6 (pyridoxin), který je nezbytný pro dobrou funkci imunitního systému, vitamíny B5 a B9 a malé množství vitaminu C. Je také výborným zdrojem draslíku, v tomto směru předčí i zelí, cibuli, mrkev a salát. Obsahuje i řadu dalších minerálů a prvků, například železo, hořčík, zinek a mangan.
Patizon
Patizon je odrůda dýně, která se vyznačuje diskovitým tvarem. Povrch patizonu může být hladký či zvrásněný, barva pak zelená či žlutá, ačkoliv nejznámější je u nás patizon v bílé barvě. Plody patizonu mají poněkud moučnatou dužninu, jež nejlépe chutná plně vyzrálá. Patizon obsahuje 90% z vody a velmi málo sacharidů. Proto je oblíbený zejména u osob držících různé redukční diety. Dále pak obsahuje například sodík, draslík, železo, měď, chlor či fosfor.
Patizon napomáhá odstraňování škodlivin ze střev a podporuje trávení. Zároveň zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje hladinu tuku v krvi a má pozitivní účinek na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhá také při problémech se slinivkou břišní, působí močopudně a celkově ulevuje při problémech s ledvinami. Může rovněž pomoci od potíží způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.
Fazolky
Čerstvé mladé lusky fazolí jsou skvělou surovinou. Jsou chutné a zdravé zároveň. Lze je připravit mnoha způsoby. Zelené fazolky jsou skvělým zdrojem živin a zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Obsažené železo nám zvyšuje energetickou hladinu.Mají hodně bílkovin, kyselinu listovou, vitamíny A, B, C i K, minerály jako vápník, fosfor, draslík, mangan, měď a železo.
Rovnocenným zdrojem vápníku, srovnatelným s mlékem, jsou právě fazolové lusky, což ocení především rodiče dětí s alergií na mléčnou laktózu. Fazole mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která usnadňuje zažívání, i té rozpustné, která snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.
Rajčata
Většina z nás má rajčata ráda, ale málokdo ví, jak moc jsou zdravá a proč je dobré je jíst pravidelně. Oblibu si získala rajčata především pro svou výraznou chuť, krásnou barvu a velmi snadný způsob pěstování. Červený šťavnatý plod je bohatý na draslík působící na vylučování vody a moči z těla, zinek důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně, na vlákninu aktivující trávení.
Dále se v nich nachází tyramin - látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady.
Účinkují lehce močopudně, projímavě, antitoxicky, jsou zásadotvorné.
Ve 100 g rajčat je pouze 113 kJ (27 kcal), jsou neocenitelné při odtučňovacích kúrách.
Rakytník
Rakytník je hitem na posílení imunity posledních let. Málokdo ale ví, že kromě posílení imunity a ochrany před škodlivými látkami je dobrý také na pleť, má antibakteriální účinky a využít ho můžete i při léčbě močového nebo zažívacího ústrojí.
Seznam prospěšných látek obsažených v oranžových kuličkách keře začíná vitaminem A a jeho provitaminem beta-karotenem, jsou zde vitaminy B1, B2, B6, mimořádně je zde zastoupen vitamin C, dále vitaminy D, E, F, K a P. Kromě tříslovin a organických kyselin je rakytníkový olej zdrojem ochranných nenasycených mastných kyselin omega-3, 6, 7 a 9.
Rajčatový salát se zakysanou smetanou
Rajčatový salát se zakysanou smetanou je zdravé lehké jídlo, které můžeme připravit třeba k večeři.
Rakytníkový džem
Rakytníkový džem nám dodá spoustu vitamínů a prospěšných látek. V sychravých studených zimních dnech to rozhodně budeme potřebovat.
Cheesecake z rakytníku a pomerančové šťávy
Dopřejte si sladkou podzimní vitamínovou bombu. Rakytník je zdrojem velkého množství vitamínů .
Sekaná s rajčatovou omáčkou
Sekaná s rajčatovou omáčkou je úžasná a třeba s vařenými brambory bude lákavým obědem nebo večeří. Stejně tak ji ale můžeme podávat jen s čerstvým chlebem.
Rozpečená rajčata se sýrem
Rozpečená rajčata se sýrem a kukuřičnou strouhankou, to je jídlo vhodné i pro vegetariány a celiaky.