Znáte topinambur?
Co to vlastně je?
Topinambur se ve skutečnosti jmenuje slunečnice topinambur nebo také starším názvem topinambur hlíznatý. Lidově se mu přezdívalo židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Je to bylina s krásnými žlutými květy připomínající slunečnici, avšak o dost menší. To co je na této rostlině ceněné jsou podzemní hlízy, které se jí. Topinambur se nepěstuje ve velkém, pouze na zahradách.
Topinambur v naší kuchyni
Topinambur se dříve používal jako krmivo po králíky, ale po různých rozborech se zjistilo, že tyto hlízy obsahují mnoho zdraví prospěšných látek a je jich pro domácí zvířata škoda. Sice se srovnávají s bramborami, ale mají s nimi málo společného. Topinambury neobsahují žádný škrob, ale inulin, což je polysacharid, který je zdrojem energie pro střevní bakterie. Tím pádem působí jako prebiotika a podporují správné trávení. Jsou vhodné pro diabetiky, jelikož inulin nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
Topinambury obsahují mimo jiné vitamin C a draslík. Ještě je důležité zmínit, že zlepšuje činnost ledvin a jater.
Pěstování a příprava
Topinambur je velice nenáročná rostlina. Zasadíte si hlízy a o víc se nestaráte. Samozřejmě, pokud je sucho, je nutné je občas zalít. V létě vykvetou a na podzim se sklízejí. V listopadu je nejvhodnější doba k vykopání hlíz ze země. Ty se očistí, oloupou a mohou se ihned konzumovat. Čerstvé mají až oříškovou chuť. Jsou vhodné pro děti i těhotné ženy. Topinambury se mohou připravit jako příloha k masu, nebo použít na salát, osmažit či připravit z nich polévka.
Pokud máte příležitost dát si topinambur, určitě jí využijte. Překvapí vás lahodná až jemná chuť a určitě tím uděláte i něco pro své zdraví.