Grilování zeleniny: jak ji připravit co nejchutněji?
Venku se začíná oteplovat a sezona grilování nabírá na obrátkách. Ze zahrad se line vůně připravovaného masa a sliny se jen sbíhají. Na grilu však lze připravit kromě masových pochoutek také zeleninu. Je o něco zdravější, a také trochu levnější.
Které druhy zeleniny se hodí na gril?
Od brambor, po papriky, cukety, lilky, kukuřici, houby, rajčata i chřest... K tepelné úpravě na grilu se hodí spousta druhů zeleniny, méně však ty, které obsahují příliš velké množství vody a jsou chutnější v syrovém stavu, jako například salátové okurky.
Gril v podstatě dokáže plnohodnotně nahradit přípravu v kuchyni a zeleninu lze podávat jako hlavní chod či přílohu a upravit mnoha způsoby. Předem ji můžeme marinovat ve směsi oleje, bylinek, a poté ji pomalu opékat, udit nebo rychle opéct přímo nad ohněm. Kdo preferuje vysokou šťavnatost, ten může zeleninu připravit v páře nad grilem.
Čím čerstvější, tím šťavnatější
I v případě přípravy pokrmů nad ohněm platí pravidlo, že čím je surovina čerstvější, tím má lepší aroma i chuť. Pro grilování se proto hodí zejména sezónní zelenina. Na jaře uložíme na gril třeba chřestové výhonky, v létě rajčata a papriky a na podzim dýně a kukuřice.
Zeleninu, která obsahuje více vody, je vhodné grilovat nepřímo, tedy u kraje roštu a předem ji osušit papírovou utěrkou a potřít olejem, který snese vysoké teploty. K přípravě marinád proto používejte oleje řepkové, slunečnicové, kokosové, arašídové nebo sezamové.
Zásady grilování
Některá zelenina je tvrdší, jiná měkčí, a s tím je třeba počítat. Pokud budeme grilovat více druhů zeleniny najednou, měla by být nakrájena na přibližně stejné kousky - například plátky nebo kostičky o tloušťce 0,5 - 2,5 cm.
Důležité je také hlídat teplotu, protože u zeleniny není třeba tak prudký žár jako u přípravy masa. Teplota by měla ideálně dosahovat středních hodnot od 160 - 175°C.
I výběr dřevěného uhlí nebo briket hraje nemalou roli, protože rozdíly v kvalitě mohou být velké. U levnějších produktů hrozí riziko, že uhlí bude obsahovat zbytky cizorodých látek, například chemických postřiků nebo kovových kousků, a to negativně ovlivní pokrmy, které se připravují nad ohněm, potažmo naše zdraví.
Způsob přípravy
Zeleninu je dobré před tepelnou úpravou potřít trochou oleje nebo marinádou. Grilovat se dá vcelku, zde se však doba přípravy značně prodlouží. Mnohem efektivnější je nakrájet ji na plátky nebo kousky a grilovat v hliníkové misce, zabalenou v alobalu nebo ekologičtěji v grilovací pánvi či přímo na roštu. Místo hliníkové fólie, která není pro zdravý příliš vhodná, se dají použít i větší listy rostlin. Zeleninu do nich jednoduše zabalíme a balíček vložíme na rošt. Velmi tvrdé druhy jako jsou brambory nebo kukuřice lze předem předvařit, a tím značně zkrátit dobu grilování.
Jak dlouho kterou zeleninu připravovat napoví orientační tabulku časů:
Přímé grilování
Lilek přepůlený 5 - 8 minut
Žampiony nakrájené na kousky 8 - 10 minut
Plátky brambor 10 - 12 minut
Nakrájená paprika 6 - 8 minut
Loupaný chřest 8 - 10 minut
Rozpůlená rajčata 6 - 8 minut
Cuketa podélně rozkrojená 4 - 8 minut
Nepřímé grilování
Brambory vcelku 50 - 60 minut
Kukuřice předvařená půl hodiny, potřená máslem a zabalená v alobalu 15 - 20 minut
Zdroj: weber.com, smarticular.net
Klasický grilovaný steak
Tento recept potěší všechny masožrouty. Steak z grilu je klasika, která se nikdy neomrzí.
Grilovaný pstruh s koprem a citronem
Také ryby se na grilu připravují velmi snadno a získají báječné ohnivé aroma.