Vegetariánství jako způsob života
Každý člověk si může zvolit svůj způsob stravování a styl života. U vegetariánů v jídelníčku nenajdeme maso.
Trocha historie
První zmínky o vegetariánství pochází ze 7. Století před naším letopočtem. Šlo o protoindickou civilizaci, jež chovala úctu ke všem živým bytostem. Pozdější záznamy jsou ze severního thráckého regionu, dnešního Bulharska a Srbska. Dále také z Indie, kde dodržovali nenásilí ke zvířatům. Tyto zásady vyznávaly různé náboženské skupiny a filozofové. Ve velké většině regionů se vegetariánství drží do dnes. V Evropě vymizelo s příchodem křesťanství. Je však známo, že mnišské řády vylučovali maso z asketických důvodů, některé však povolovali konzumaci ryb. Vegetariánství zažilo obrodu opět v období renesance a je stále rozšířenější v 19. a 20. století. V dnešní době je běžné a přiklání se k němu mnoho lidí z různých důvodů.
Vegetariánství jako způsob života
Lidé se stanou vegetariány z různých příčin. Ať už z úcty ke zvířatům, etických nebo náboženských důvodů, kulturních, ekonomických či zdravotních. Někteří lidé jsou motivování tím, že zvířata při porážce prožívají bolest a stres. Taková surovina (maso) nedá tělu nic dobrého. Na rozdíl od veganů, vegetariáni jedí živočišné produkty, jako jsou mléčné výrobky a vejce. Vegetariánství má již své typy, patří sem ovovegetariánství: nedovoluje mléčné výrobky, ale vejce ano. Laktoovovegetariánství: povoluje mléko, mléčné výrobky, vejce a med. Frutariánství: dovoluje pouze ovoce, ořechy a semena, dále také jiné části rostliny, jež nebyly poškozeny. Známe ještě veganství, vitariánství, makrobiotiku a sattvickou stravu. Každý způsob stravování má své zdravotní důsledky, ať už pozitivní či negativní.
A co potřebné živiny?
Mnoho lidí se domnívá, že není možné nahradit životu potřebné látky, které jsou obsažené v mase. Opak je pravdou. Studie provedené hned v několika zemích světa dokázaly, že bílkoviny, železo a jiné látky, jež jsou obsažené v mase, najdeme ve vegetariánské stravě. Například mandle, lněné a konopné semínko, arašídové máslo, dýňová semínka, pistácie, tofu a ovesné vločky, doplněné mléčnými výrobky obsahují tolik esenciálních aminokyselin, že nahradí potřebné množství bílkovin. Železo je obsaženo v brokolici, ve špenátu, kešu oříškách, tempehu, cizrně, atd., aby se lépe vstřebávalo, je dobré doplnit vitamin C například z citrusových plodů. Mastné kyseliny, vitamin D, B12, aj. obsažené v mase se také dají nahradit vegetariánskou stravou, ale je dobré si jídelníček dobře nastavit.
Vegetariánství je v dnešní době zcela běžné, a proto existuje mnoho restaurací, kde se nepodává maso. Různé druhy specifických potravin najdeme v potravinových řetězcích a zdravých výživách.