Sekaná s rajčatovou omáčkou recept
Sekaná s rajčatovou omáčkou je úžasná a třeba s vařenými brambory bude lákavým obědem nebo večeří. Stejně tak ji ale můžeme podávat jen s čerstvým chlebem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- rajčatová omáčka:
- 1/2 hrnku rajského protlaku
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce tmavého třtinového cukru
- 2 lžíce octa
- sekaná:
- 900 g libového mletého hovězího masa
- 1 lžíce másla
- 1/2 hrnku strouhanky
- 1 bílá cibule
- 1 brambor
- 1 1/2 lžičky soli
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 1/2 hrnku rajčatové omáčky
Způsob přípravy
Sekaná s rajčatovou omáčkou je úžasná a třeba s vařenými brambory bude lákavým obědem nebo večeří. Stejně tak ji ale můžeme podávat jen s čerstvým chlebem. Nejprve si připravíme rajčatovou omáčku ušleháním rajského protlaku s hořčicí, octem a cukrem. Troubu předehřejeme na 230 stupňů.Ve velké míse smícháme mleté maso, vejce, strouhanku,2/3 rajčatové omáčky, nastrouhaný brambor, nadrobno nakrájenou cibuli, špetku soli a pepře. Rukama namočenýma ve studené vodě z masové směsi vytvoříme bochník a položíme ho doprostřed máslem vymazaného pekáče.
V předehřáté troubě pak sekanou pečeme 15 minut, po této době pekáč vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 170 stupňů. Sekanou potřeme jednou třetinou ze zbývající rajčatové omáčky a dále ji pečeme při nižší teplotě přibližně 70 minut. Během této doby každých deset minut sekanou podléváme zbylou omáčkou. Hotovou sekanou vyndáme z pekáče a nakrájíme na plátky.