S chutí do nového roku
Je čas bilancování, čas novoročních předsevzetí, čas nových plánů. Začíná další rok a my bychom chtěli, aby byl šťastný. Přejeme si navzájem zdraví, štěstí, lásku, klid a ať se nám daří. Jaký ten další rok bude, to do značné míry záleží i na nás samotných. Záleží to třeba i na tom, zda dokážeme v životě rozeznat špatné od dobrého. Záleží to na tom, řídíme-li se srdcem, ale i rozumem. Budeme-li tolerantní a laskaví k ostatním. A měli bychom si okořenit život tím správným kořením. Tohle přece platí nejen v jídle.
Dobré jídlo samozřejmě patří k našemu životu a tady toho můžeme pro sebe udělat opravdu hodně. Kvalitní a vyvážená strava, střídmost ale i náročnost v jídle, jsou jedním z předpokladů našeho zdraví, jak fyzického, tak i psychického. Můžeme se naučit v jídle upřednostňovat kvalitu před kvantitou. Objevujme i nové poznatky v tomto oboru, nebojme se experimentů, zkoušejme nové recepty, cizí kuchyně, učme se od profesionálů ve vaření a v gastronomii vůbec.
Stejně jako při vaření, platí i v životě, že se občas nedaří, ale neztrácejme elán, invenci a optimismus. Teď, na začátku dalšího roku, je správný čas na to, poučit se třeba i z předchozích nezdarů a využít neblahé zkušenosti ve svůj prospěch. Protože další rok před námi leží jako nepopsaný list. Snažme se ho zaplnit hlavně tím dobrým a je-li to v našich silách, prožít ho šťastně a naplno.
Novoroční oběd s čočkou na kyselo už máme za sebou, ale to neznamená, že na čočku zase na rok zapomeneme. Je to jedna z potravin, které nám prospívají a existuje tolik způsobů a receptů jak ji připravit, že by to vydalo na samostatnou kuchařku. Zkusili jste čočku doplnit například dýní Hokkaido? Výborně se doplňují a dýně jedinečně zvýrazní chuť i barvu čočky. A co třeba čočkové karbanátky, čočková polévka?
V novém roce na nás čeká spousta nových receptů, a to nejen z čočky, které jsme ještě nevyzkoušeli. Nakonec, máme na to celý dlouhý rok, takže ať nám chutná.
Krásný a šťastný nový rok všem, a ať se nám daří v kuchyni i v životě.
Červená čočka se zeleninou, uzeným masem a volským okem
Báječné syté jídlo. Červená čočka nevyžaduje tolik času na vaření, takže je i rychlé.
Treska s černou čočkou
Ryba a černá čočka je pokrm plný vlákniny a bílkovin. Což nám báječně prospívá. Ale i chutná.
Dýňová polévka s červenou čočkou
Polévka je jemná a smetanová a s pečivem nahradí klidně celé jídlo.