Cheesecake z rakytníku a pomerančové šťávy recept
Dopřejte si sladkou podzimní vitamínovou bombu. Rakytník je zdrojem velkého množství vitamínů a také obsahuje ochranné nenasycené mastné kyseliny, takže vám na podzim pomůže posílit imunitu. V tomto receptu si jej můžete navíc vychutnat ve výtečné kombinaci s ořechy, citrusy a jemným pomazánkovým máslem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Náplň:
- 3 vejce
- 650 g pomazánkového másla,
- 2 lžíce třtinového cukru,
- vanilkový cukr,
- kůra z omytého pomeranče,
- Poleva:
- 2 balíčky dortové želatiny,
- šťáva z pomeranče,
- 2 lžíce třtinového cukru,
- 2 lžíce rakytníkového džemu nebo kompotu
- Těsto:
- 60 g másla,
- 200 g loupaných mandlí,
- 150 g vlašských ořechů,
- 3 lžíce třtinového cukru
Způsob přípravy
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si mixér a dortovou formu. V mixéru pomixujte na jemno ořechy a formu vymažte máslem. V malém plecháčku rozehřejte všechno máslo. V míse pak promíchejte rozemleté ořechy s cukrem a rozpuštěným máslem. Směs vtlačte rovnoměrně do dortové formy a dejte péct do trouby na 10 minut. Vyndejte a nechte vychladnout.
Omyjte pomeranč, nastrouhejte na jemno jeho kůru. Kůru nasypejte do mísy a přidejte pomazánkové máslo a cukr. Elektrickým šlehačem prošlehejte do hladka a postupně přidávejte vejce. Hotovou směs nalijte na korpus v dortové formě a dejte ještě zhruba na 40 minut zapéct do trouby při 150 stupních. Potom nechte v troubě dojít dokud nevychladne.
Vychladlý cheesecake vyndejte z trouby. Rovnoměrně jej potřete rakytníkovým džemem, nebo kompotem z rakytníku. Z pomeranče vymačkejte všechnu šťávu a smíchejte s vodou. Přidejte želatinu a cukr, přiveďte k varu a 1 minutu povařte. Polevou přelijte cheesecake a nechte ještě alespoň 1 hodinu ztuhnout v lednici.