Kurkuma kouzelné koření z Orientu
Žlutý zázrak používaný po staletí v tradiční ajurvédské a čínské medicíně. Má protizánětlivé účinky, je výborný antioxidant a podporuje mozkové funkce. Dodává pokrmům svěží vzhled a nezapomenutelnou chuť.
Kurkumu poznáte na první pohled její povzbuzující žlutá barva okamžitě přitáhne váš zrak. Nejčastěji se s kurkumou setkáte v indické kuchyni, kde se do pokrmů přidává již přes 4000 let a je důležitou složkou právě tak známého kari. V Hindských obřadech symbolizuje slunce, je symbolem prosperity a bohatství. Je jí připisována velká moc a kousky kurkumy se dávají novorozencům kolem krku pro ochranu. Byla a stále je velmi důležitou součástí ajurvédské medicíny, kde je používána jako povzbuzující prostředek.
Blahé účinky na tělo má kurkuma zejména v období detoxikace, používá se při celé škále obtíží. Stimuluje funkci vnitřních orgánů, zejména žaludek, játra, ledviny a žlučník. Patří mezi tzv. hřejivé byliny, podporuje trávení a stimuluje produkci žluči. Proto byste kurkumu měli zařadit do svého jídelníčku.
Z kurkumy si můžete připravit např. výbornou limonádu, kterou popíjíte každé ráno, nejlépe na lačno. Přidáním do pokrmů z luštěnin snižuje nadýmání. Kurkuma je jedním z nejvýraznějších přírodních barviv a používá se nejčastěji na barvení rýže, omáček, polévek, těstovin i dezertů. Zařazením kurkumy do vašeho jídelníčku vykouzlíte nezapomenutelnou a jedinečnou chuť vašich receptů. Přinášíme hned několik tipů co si můžete doma snadno připravit.

Kokosové vegan kari
Pokud máte rádi bezmasá jídla, kokosové vegan kari vás nadchne. Recept je vhodný i pro vegany a podobné lidské bytosti :)

Kari kuře v kokosovém mléce
Toto kuře je hotové asi tak v 35 minutách. Když je hotovo, tak můžeme podávat s rýží nebo zeleninou.

Jednoduchá paella s mořskými plody
Paella je vlastně takové španělské rizoto. Populární a voňavé jídlo z jednoho hrnce se spoustou exotických chutí.

Čočková polévka s kari
Skvělá čočková polévka na indický způsob z červené čočky a s kari. Zdraví z dálného východu.