Topinambury jsou léčivým darem z přírody Severní Ameriky ...
Podzemní plody jedinečného druhu slunečnice, které si na talíři zamilujete na jaře i v zimě. Chutné hlízy proslulé zejména vysokým obsahem zdraví prospěšné látky zvané Inulin, kterou ocení především diabetici. Po uvaření se jejich chuť přibližuje slunečnicovým semínkům. Můžeme je připravit na mnoho způsobů a dokonce je jíst i syrové.
Název topinamburů je odvozen od jména indiánského kmene Topinambů, od nichž je v 16. století získali francouzští námořníci a kolonisté v Brazílii. Rostlina nenáročná na pěstování a hlízy můžeme sklízet až dva krát do roka.
Zdravé střevo
Střeva jsou náš druhý mozek. Dobrá funkce střev ovlivňuje náš imunitní systém. Konzumace Topinamburů napomáhá tvorbě probiotických bakterií důležitých pro zdravou střevní mikroflóru. Podporuje vstřebávání vápníku z potravy a diabetici ocení zejména pozitivní vliv Inulinu na hladinu cholesterolu v krvi. Inulin zároveň brání rychlému trávení sacharidů v tenkém střevě.

Filátko a pyré s kaštany
Filátko a pyré s kaštany může být hlavním jídlem na štědrý večer. Trochu netradiční, ale rozhodně výborná sváteční večeře.

Bramborákové placky z topinamburu
Ze slunečnice topinambur se používají hlízy, které jsou velice chutné a mají až oříškovou chuť.

Hlíva se zeleninou z pekáčku
Hlíva ústřičná je jedna z nejvíce ceněných českých hub, jelikož obsahuje látky, které podporují naši imunitu. V tomto receptu spojíme hlívu s kořenovou zeleninou a vznikne nám přímo pekáček plný zdraví.

Plněné kuřecí závitky s hořčičným semínkem
Plněné kuřecí závitky s hořčičným semínkem vás překvapí vynikající chutí. Zkuste tento trochu opomíjený způsob přípravy závitků a určitě si pochutnáte.

Krémová chřestová polévka
Krémová chřestová polévka je skvělá, lahodící jazyku i oku. Můžeme ji doplnit česnekovými krutony podle receptu.

Gratinovaný celer se sýrem feta
Gratinovaný celer se sýrem feta je výborné zeleninové jídlo připravené v jednom pekáčku.

Dýňové pyré s hřebenatkami
Dýňové pyré s hřebenatkami je lahůdka. Toto lehké a zdravé jídlo připravíme velmi snadno .

Vepřové maso v omáčce s petrželkou
Jako přílohu k vepřovému masu s omáčkou podáváme např. tagliatelle, nebo krajíce čerstvého žitného chleba.