Karlovarský knedlík recept
Šiška houskového těsta obohacená čerstvými bylinkami, to je karlovarský knedlík, tradiční příloha k masovým pokrmům. Knedlík se hodí nejen ke svíčkové, ale také k rajské omáčce, ke zvěřině, pečené drůbeži i vepřovým výpečkům. Karlovarský knedlík by měl mít o něco tužší konzistenci než jeho klasický houskový kolega. Propojení housky a bylinek je velmi povedená, i proto je tato příloha jedním z pilířů české gastronomie.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 7 ks rohlíků nebo housek
- 2 vejce
- 175 ml mléka
- 100 g hrubé mouky
- 2 vrchovaté lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 špetky mletého muškátového květu
- sůl
Způsob přípravy
Pečivo nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech a necháme pár hodin osychat. Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Kostičky pečiva vložíme do mísy, zakapeme je trochou mléka a rukama je promícháme, aby se pečivo lépe nasáklo. Pak do mísy přisypeme nasekanou petrželku a opět vše promícháme.
V čisté nádobě prošleháme žloutky se zbylým mlékem a přilijeme je k housové směsi. Do směsi dále přisypeme mouku, muškátový květ, sůl a základ knedlíku pečlivě promícháme. Nakonec do těsta jemně přimícháme sníh. V mezičase nalijeme do velkého hrnce vodu a na plotně ji přivedeme k varu.
Na pracovní plochu rozprostřeme dva kusy plátýnka nebo utěrku a těsto rozdělíme na dvě části. Z každé z nich vytvoříme šišku, kterou uložíme na navlhčené plátýnko a zabalíme ji. Šiška by měla být asi 20 cm dlouhá. Nakonec látku převážeme provázkem.
Takto přichystané knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme je 10 minut. Pak šišku otočíme a vaříme dalších 10 minut. Hotové knedlíky opatrně vyjmeme z vody, rozbalíme a za pomoci nitě nakrájíme na plátky.