Jak na dietu při cukrovce
Latinsky „Diabetes mellitus“, česky „úplavice cukrová“ a lidově „cukrovka“, je chronické onemocnění, které je vlastně poruchou metabolismu sacharidů. Jsou dva základní typy cukrovky, které se liší příčinou vzniku.
Cukrovka I. typu je autoimunitní choroba, při které vlastní imunitní systém ničí buňky slinivky břišní, které vyrábí inzulin. Cukrovka II. typu je zase způsobena sníženou citlivostí vlastních tkání k inzulinu. V každém případě toto chronické onemocnění člověka provází do konce života. Léčbu vám zajistí váš lékař včetně předepsaných nutných léků a všech nezbytných diabetických pomůcek. Ale kromě toho je důležitým předpokladem úspěšné léčby i dieta. Jsou totiž nutná určitá stravovací omezení, kterými by se měl každý diabetik bezpodmínečně řídit.
Nevhodné potraviny :
Rozhodně se při cukrovce nedoporučuje pivo, alkohol, tučná a smažená jídla, uzeniny, rohlíky, veky a bílé pečivo vůbec. Je nutné výrazně omezit příjem všech přímých cukrů. Nesladit ani cukrem a medem. Zapovězené jsou moučníky, cukrovinky, sladké zákusky, zmrzliny, ovocné knedlíky, palačinky a vlastně všechna sladká jídla. Také sladké nápoje, slazené džusy, limonády, slazené mléčné nápoje. Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku a všechny živočišné tuky. Nevhodné jsou různé dresinky, hořčice, majonézy, tatarské omáčky a kečupy. Průmyslově zpracované potraviny, jako jsou například konzervy a různé poltovary, nejsou při diabetické dietě také vhodné.
Vhodné potraviny :
Při cukrovce se hodně doporučuje konzumovat zeleninu. Omezit by se měl jen příjem mrkve, hrášku a kukuřice. Ovoce jen jeden kus denně a jen to s malým obsahem cukru, vynechat švestky, hrušky a hlavně sušené ovoce. Vhodná jsou libová a bílá masa, ryby. Jako přílohy se hodí luštěniny, rýže natural, celozrnné těstoviny, brambory. Z mléčných výrobků acidofilní mléko, kefír, bílé neslazené jogurty, nízkotučné sýry. Velmi vhodné jsou různé bylinky, můžeme je používat k dochucování jídel nebo k přípravě bylinkových čajů. Ze zelených bylinek je to především oregano, majoránka a rozmarýn. Těmi by diabetici rozhodně neměli šetřit. Z nápojů je nejvhodnější voda s citronem, čaj z čajových směsí pro diabetiky, neslazené kakao a neslazená káva. Kdo se sladké kávy nedokáže vzdát, tomu se doporučují přírodní sladidla, jako je třeba stévie nebo březový cukr.
Kromě přísné diety se doporučuje také změna stravovacího režimu. Je dobré jíst 4 až 6 malých porcí jídla denně a večer se nepřejídat. Množství jídla je individuální, každý by měl volit podle své hmotnosti a pohybové aktivity. Pro diabetiky je velmi důležitá také fyzická aktivita. Alespoň půl hodiny denně by měl člověk plavat, běhat, jezdit na kole apod. podle vlastní volby. Prospěšná je také svižná chůze.
Ačkoliv jsou tu samozřejmě určitá dietní omezení, může si přesto každý diabetik sestavit jídelníček podle své chuti. Existuje spousta receptů na jídla vhodná při diabetické dietě. Najdete je i zde.

Nakládaný hermelín
Tahle pikantní pochoutka je všeobecně oblíbená. Hodí se na každé posezení s přáteli a na každou oslavu.

Dia pomazánka z avokáda
Jednoduchá a exotická pomazánka na chlebíčky nebo na topinky.Snadná a rychle hotová.

Vánoční hrachová polévka
Tato polévka se hodí nejen o Vánocích. Je jemná a lahodná a můžeme si ji připravit kdykoliv.

Minutka z vepřové kýty
Jídlo budete mít hotové během chvilky. Použijte libové maso a pochutnají si hlavně diabetici. Ale vlastně i všichni ostatní.

Treska na víně
Ryby jsou jednou z potravin velmi vhodných pro diabetiky. A tenhle recept, ačkoliv je jednoduchý a snadný, zaručuje dobře připravenou rybu.

Vosí hnízda pro diabetiky
Cukroví které nemusíte připravit jen na vánoční svátky. Bude totiž chutnat kdykoliv.