Top 3 recepty do 30 minut na leden: Vařte chytře podle potřeb těla…
Přinášíme výběr top receptů na leden. Vařte chytře ze surovin, které dopřejí vašemu tělu výběr těch nejlepších živin a zároveň vám neprovětrají peněženku. Díky správné kombinaci kvalitních surovin a koření získáte plnohodnotné jídlo hotové hotové do 30 minut.
Indický dhal z červené čočky s rýží basmati
Tato jednoduchá polévka nebo hlavní jídlo z červené čočky pocházející z Indie, kde je součástí tradičního obědového menu. Základem je kvalitní výběr červené čočky, která by měla zásadně pocházet z BIO produkce, nechcete přece konzumovat chemický koktejl různých chemických postřiků. Pokud milujete chuť pravého kari, toto jídlo musíte rozhodně vyzkoušet! Delikátní a rozhodně zdravé jídlo plné proteinů, které vás v zimě navíc skvěle zahřeje. Nic na této polévce nejde zkazit, dopřejte si svobodu s variací chutí přidaných surovin a koření. Z poměrně levných ingrediencí vykouzlíte velmi chutný oběd za pár korun. Pokud trpíte syndromem nadýmání zkuste trik s přidanou kurkumou, která tento nepříjemný problém eliminuje.
Fiskesuppe norská rybí polévka s kořenovou zeleninou
Hřejivá síla norské krajiny ponořená v této syté polévce, tak by se dal definovat požitek z vyvážených chutí tohoto tradičního severského jídla. Kvalitní rybí vývar patří patří mezi jedno z nejzdravějších jídel, které by se pře zimu měly jíst. Obsahuje obrovské množství kolagenu, který posiluje růst a regeneraci vlasů a nehtů, posiluje klouby. Bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou téměř všech buněk a zahání hlad. A pořádnou dávku minerálů jako jsou - vápník, hořčík, fosfor a sodík, které jsou důležité pro naši silnou imunitu. Toto zenové jídlo se objevuje v mnoha norských regionech a sezónních verzích. Obvykle se skládá z různých druhů ryb, korýšů a kořenové zeleniny, vařených v bohatém vývaru s máslem, mlékem a smetanou. Tato výtečná polévka se může podávat jako předkrm nebo hlavní jídlo. Vyzkoušejte si doma přípravu tresky či lososa v podobě této delikátní polévky, která se servíruje zasypána množstvím čerstvých bylin, zakápnutých šťávou z citronu.
Rizoto z pšenice špalda
Špaldová pšenice neboli prabába pšenice je nešlechtěný druh, který se od moderní pšenice liší svým složením i chutí. Lehce oříšková chuť nejlépe vynikne při restování na pánvi s přidáním kořenové či čerstvé zeleniny. Výhodou této skvělé suroviny je, že ji můžete kombinovat skoro se vším a dá se podávat jako příloha či hlavní jídlo. V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Její kořeny však sahají až období 8 000 let před naším letopočtem, kdy Germáni, Keltové a Egypťané. Už tehdy znali naši předci surovinu, která vám dodá potřebnou sílu a zároveň obsahuje velmi nízké procento tuků (2 %) a výčet minerálů (hořčík, fosfor, měď, vápník, zinek). Jednoduše koktejl toho co často našemu imunitnímu systému chybí. Vyzkoušejte špaldu kombinovat s pečenou zeleninou jako je mrkev, celer a červená řepa. Vařenou pšenici špalda orestujte na přepuštěném másle a promíchejte s nakrájenou pečenou zeleninou. Servírujte se strouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou.

Fiskesuppe - krémová rybí polévka
Zahřeje, zasytí a ještě se potěšíte pohledem. Zkuste tuto tradiční sverskou polévku.

Červená čočka se zeleninou, uzeným masem a volským okem
Zdravější alternativa klasické čočky. Zdravé rychlé jídlo za párk korun.

Silný kachní vývar se zeleninou a celestýnskými nudlemi
Tradiční polévka jejiž blahodárné účinnky na naše zdraví znaly již naše babičky.