Top 10 svátečních obědů
O svátečním obědě má každý svou představu. Někdo zarputile lpí na jídlech klasické české kuchyně, jiní si zase raději pochutnávají na exotických a netradičních pokrmech, se kterými se setkali třeba na svých zahraničních cestách.
Těchto 10 je určeno spíš pro konzervativnější strávníky. Pro někoho, kdo se snaží pár kilo shodit a drží dietu, to asi taky nebude to pravé, ale takový sváteční oběd přece nebývá každý den, a tak si trochu toho dobrého a kalorického jídla můžeme občas dopřát všichni, zvlášť když na něj máme takovou chuť. A pak, sváteční oběd přece většinou jíme v dobré společnosti a v dobré náladě, a jídlo, které přitom sníme s chutí, nám tedy jenom prospěje.

Svíčková s houskovým knedlíkem
Příprava trvá sice trochu déle, jak už to u těchto omáček bývá, ale ten čas rozhodně stojí za to. Vždyť kdo by neměl rád tuhle lahodnou smetanovou omáčku s jemným hovězím masem, nadýchanými knedlíky a třeba i s brusinkami.

Nedělní roštěná
Šťavnaté maso s fazolkami můžeme podávat například i s noky. V tom případě brambory z našeho receptu vynecháme a maso pečeme jen s ostatní zeleninou.

Pečená kachna
Podle tohoto receptu upečená kachna předčí i kachničku pečenou s jablky. Má křehké a jemné maso a když si dáme záležet a uvaříme k ní skvělé červené zelí a houskový knedlík, bude to oběd opravdu sváteční. Ten čas, kdy se kachna pomalu peče, není v žádném případě ztracený.

Bezkonkurenční králík
Králík dušený s rajčaty, rozmarýnem a bobkovým listem, tak trochu nadivoko, je jedna z možností přípravy tohoto delikátního a jemného masa. Jako příloha by se skvěle hodil knedlík, třeba bramborový.

Pomalu pečené kuře s brambory
Výhodou je, že v tomto případě pečeme maso současně s přílohou. Kuřecí maso je jak víme libové a jemné, a s patřičným kořením mu dodáme na pikantnosti. Brambory pečené společně s masem budou mít zase jinou a lákavou chuť.

Vepřová pečeně
Jednoduché a přitom snad u všech generací tak oblíbené jídlo. K tomu domácí houskový knedlík, lehoučký a nadýchaný, a samozřejmě nesmí chybět zelí. Bílé, červené a nebo v neposlední řadě také výborné kedlubnové. Prostě klasický nedělní oběd.

Losos s bylinkovou omáčkou
Snadné a rychlé jídlo z čerstvé ryby, doplněné voňavou smetanovou omáčkou, můžeme podávat s vařenými brambory. Ale také třeba s krátce povařenou brokolicí nebo fazolovými lusky.

Koprová omáčka s hovězím masem
Tato nezaměnitelná omáčka s měkkým vařeným hovězím masem je oblíbeným jídlem mnohých z nás. Většinou k ní míváme houskové knedlíky, ale můžeme si občas připravit i noky a nebo omáčku doplnit nakrájeným vařeným vejcem.

Pečená husa
Samozřejmě v tomto přehledu svátečních obědů nesmí pečená husa chybět. A nepřipravujeme ji jen na Svatého Martina. Má své stálé místo v mnoha rodinách jako opravdu sváteční jídlo. Maso s křupavou kůrkou, doplněné červeným zelím, to je opravdu pochoutka. A samozřejmě knedlíky.

Pikantní kuřecí řízečky s brokolicí
Jednoduché a poměrně rychlé jídlo, připravené z kuřecího masa, je takovou odlehčenou variantou na obligátní nedělní vepřový řízek. Přílohou mohou být vařené brambory, brambory pečené v troubě nebo i bramborová kaše.