Deset základních pravidel pro správné grilování
Taky se tak těšíte na léto nejen kvůli sluníčku, opalování, lenošení, výletům ale hlavně kvůli grilování? Ta báječná letní odpoledne a ty večery provoněné pronikavou vůní jídla a koření ničím nenahradíš. Grilování není žádná velká věda, a tak se v létě změní leckterá zahrada na voňavou letní kuchyni. Abyste se stali opravdovými mistry v grilování a své hosty skvěle pohostili, máme pro vás několik osvědčených rad. Ale bez ohledu na ustálené postupy a zvyklosti není třeba bát se experimentů. Vždyť grilovat se dá ledacos, nejen maso, uzeniny, ryby a mořské plody, ale i zelenina nebo ovoce.
1. Kvalitní suroviny jsou základem všeho. Chystáme-li se grilovat, zapomeňme také na diety. Z masa je nejlepší lehce prorostlé, protože si zachová šťavnatost. U vepřového je třeba skvělá krkovička, z kuřecího masa se výborně hodí stehenní řízky. Maso by nemělo být oschlé a měli bychom ho předem zbavit kůže.
2. Aby grilované pokrmy měly tu správnou výraznou chuť, naložíme maso, ryby, ale i zeleninu, předem do marinády. Mělo by to být nejméně několik hodin před grilováním, nejlépe přes noc. Marinované suroviny ukládáme vždy do chladna.
3. Sůl používáme až při servírování hotových pokrmů, každý si jídlo osolí podle své chuti.
4. Během grilování nikdy nepoužíváme vidličku a maso nepropichujeme, aby z něj nevytekla šťáva. Používáme grilovací kleště a další grilovací náčiní.
5. Gril před grilováním patřičně předehřejeme, nikdy negrilujeme nad ohněm, ale jen nad žhavými uhlíky. Používáme-li na grilování dřevo, nejlepší je jabloňové nebo z jiných listnatých stromů.
6. Grilovací rošt a grilovací jehly před grilování potřeme slaninou, zabráníme tak nepříjemnému připečení masa, které nám pak brání v jeho obracení. Nemáme-li slaninu, můžeme je také potřít olejem.
7. Nejlepší maso je to pomalu grilované, takže nespěchejme a dopřejme kvalitnímu masu dostatečné množství času. Vyplatí se to.
8. Uzené maso se pro grilování nehodí. Grilujeme-li uzeniny, vybíráme ty opravdu kvalitní s vysokým obsahem masa. Jedině tak docílíme chutného jídla.
9. Rybí maso je jemné a křehké. Nejlepší je grilovat celé ryby, nejde-li to, musíme s masem nakládat velmi opatrně, aby se předčasně nerozpadlo. Podobně opatrní budeme i při grilování mletého masa.
10. Pokud se maso nepropéká rovnoměrně, propečenou čát překryjeme alobalem, aby se nespálila.
Důležitou součástí grilování je také dobrá nálada všech zúčastněných. Parta přátel, skvělé pití a výborné jídlo dokáže vytvořit jedinečnou atmosféru. Užívejme si toho všeho celé dlouhé léto.