Zářijové plody v naší kuchyni

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Září nám připomenou kaštany padající ze stromů, školáci chystající se na další rok a babí léto. Kromě toho všeho září von...

Září nám připomenou kaštany padající ze stromů, školáci chystající se na další rok a babí léto. Kromě toho všeho září voní dozrávajícím ovocem a zeleninou.

Z ovoce dozrávají hlavně některé odrůdy jablek, hrušky a švestky. Také sklízíme ořechy a vinnou révu. Ořechy po sesbírání a setřesení ze stromu obvykle sušíme na teplém místě asi měsíc a půl a necháme je pak uložené na suchém místě. Jablka a hrušky konzervujeme zavařováním, nebo je ukládáme do sklepů, kde přečkají celou zimu. Kromě toho si z nich můžeme usušit křížaly, což je báječná pochoutka v zimě, mnohem zdravější pamlsek než smažené brambůrky. Švestky zpracujeme na povidla, marmelády, jako kompoty, nebo je také usušíme. Kromě toho můžeme jablka, hrušky a švestky hned za čerstva použít v kuchyni k přípravě různých moučníků, koláčů, buchet či ovocných knedlíků.

V září na naší zeleninové zahradě pomalu končí okurky a cukety a dozrávají dýně. Receptů na přípravu jídel z cuket a dýní je bezpočet a tak si hlavně na podzim, když se teploty začnou propadat směrem dolů, užíváme báječné horké dýňové polévky, dýňové karbanátky, dýňový koláč, dýňové rizoto, dýňový chléb, dýňový kompot nebo džem. Z cukety jsou zase v oblibě cuketové bramboráky, zapečené cukety plněné sýrem, zeleninovou směsí nebo masem. Cuketu můžeme také přidávat do leča nebo do zeleninových omáček. Můžeme z ní upéct skvělou buchtu, nebo ji použijeme jako náplň na domácí pizzu.


Září je plné zdravé dozrávající zeleniny a sladkého ovoce. V naší kuchyni ho rozhodně dobře uplatníme. Nejen že si pochutnáme, vitamíny se nám budou v přicházejících chladných dnech rozhodně hodit. Něco pro inspiraci najdete i tady.

Krémová dýňová polévka

Krémová dýňová polévka


Jednoduchá, rychlá a vynikající polévka, která zahřeje a s kouskem pečiva může být sytou svačinkou, která vám dodá energii.


Dýňový koláč

Dýňový koláč


Jemný a vláčný koláč. Můžete ho použít i jako netradiční korpus k dortu.


Rizoto s máslovou dýní na šalvěji

Rizoto s máslovou dýní na šalvěji


Bezmasé jídlo vonící bylinkami a dobrým sýrem vás určitě osloví netradiční jemnou chutí. Stojí za vyzkoušení.


Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta

Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta


Knedlíky tak jak je vařily už naše babičky. Posypané tvarohem a polité máslem. Pochoutka.


Švestková povidla

Švestková povidla


V zimě jako když je najdete. Domácí švestková povidla, jednoduchá a bez chemie.


Salát s kuřecím masem a ořechy

Salát s kuřecím masem a ořechy


Lehké a zdravé jídlo, jedna z mnoha variant letních salátů z čerstvé zeleniny a jemného kuřecího masa.


Plněná cuketa

Plněná cuketa


Náplň můžete pokaždé obměnit, podle toho na co máte chuť, nebo co máte zrovna ve spíži. Nekonečné množství variant.


Bramborák s cuketou pečený v troubě

Bramborák s cuketou pečený v troubě


Bez přepáleného tuku, vonící česnekem, přesně tak, jak ho máme rádi.


Hruškový koláč

Hruškový koláč


Luxusní koláč, který můžete s pýchou nabídnout hostům. S kávou, s mlékem, s čajem nebo s kakaem výborná svačina.


Hrušková povidla

Hrušková povidla


Pro vaše zimní pečení koláčů a moučníku jsou jako stvořená. Máte-li přebytek hrušek, je to skvělý nápad.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Zářijové plody v naší kuchyni, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Zářijové plody v naší kuchyni.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: zářijové, plody, naší, kuchyni.


×