Bagel: houska s dírou, kterou stojí za to vyzkoušet

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Svačina na newyorský způsob, to je bagel! Bohatě obložené pečivo se dostalo do povědomí českých strávníků především díky americkým seriálům. Dnes už houska s dírou uprostřed není nic exotického a v obchodech bývá často k dostání. Pečivo se zajímavou historií si lze upéct také doma. Návod ani příprava nejsou složité.

Vzhledem připomíná slanou verzi jiné oblíbené dobroty - donutu -, i když jsou tu jisté odlišnosti. Donuty se z obou stran smaží v rozpáleném oleji, proto mají obě strany pěkně zaoblené. Bagely se pečou na plechu a jejich spodní strana je díky tomu zploštělá.

Housky s otvorem uprostřed se vyrábějí ze směsi vody, mouky, soli, droždí a cukru. Z těsta se vytvoří bochánky, jenž se před pečením krátce povaří ve vroucí vodě. Díky tomu se zintenzivní chuť pečiva, kůrka je krásně křupavá a houska uvnitř krásně měkká a vláčná.

Dar pro polského krále

Za oceánem jsou bagely velmi populární, jde však o import, o nějž se postarali v průběhu 19. a 20. století židovští přistěhovalci. Houska s dírou má původ v židovské kuchyni a legenda praví, že ji vídeňský mistr pekař daroval polskému králi Janovi jako poděkování za podporu v boji proti Turkům, kteří město obléhali ke konci 17. století.


Proč má houska díru?

Důvodů je hned několik a jsou ryze praktické. Jedním z nich je snadnější transport housek. Díky otvoru uprostřed se bagely snadno navlékly na provázek a převážely. Díra uprostřed má význam také při kynutí. Těsto díky ní nakyne rovnoměrněji a hlavně rychleji. Díky otvoru se houska při vaření snadněji obrací.

Není to nuda

Chutné pečivo lze bohatě obložit a návodů jsou stovky. V USA je velmi populární bagel s uzeným lososem. Housku lze obložit i zeleninou, sýry, šunkou, slaninou, kousky opečeného masa a potřít například tvarohem, žervé, guacamole či humusem. Každý si tak může připravit snack dle svého gusta.

Základní recept na bagely

Budete potřebovat: 21 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného droždí), 450 g pšeničné hladké mouky, 4 lžíce krupicového cukru, 1 lžičku soli, semínka na posypání, trochu oleje a vodu

Postup:

1. Do mísy vsypeme droždí, lžičku cukru a směs mícháme tak dlouho, dokud není droždí tekuté. Základ pro kvásek zalijeme 100 ml teplé vody, směs promícháme a necháme v zakryté míse chvilku odpočinout.

2. K vzešlému kvásku přilijeme 200 ml teplé vody a přidáme sůl promíchanou s polovinou množství mouky. Směs promícháme a postupně přisypáváme zbylou mouku. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí.

3. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou uložíme do mísy vymazané trochou oleje. Mísu zakryjeme potravinovou fólií a těsto necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu. Kdo má čas, vytvaruje z těsta bochánky, které uloží na plech, zakryje ho fólií a nechá těsto přes noc kynout v chladném prostředí.

4. Vykynuté těsto rozdělíme na deset stejných kousků a na pomoučené ploše z nich vytvarujeme kuličky, které rukou zploštíme. Za pomoci rukojeti vařečky vytvoříme uprostřed housky díru, kterou prsty roztáhneme do stran.

5. V mezičase předehřejeme troubu na 220 stupňů Celsia (horní a spodní ohřev) a dáme vařit vodu do hrnce. Když voda začne vřít, přisypeme zbylý cukr a bagely postupně povaříme ve vodě – z každé strany přibližně 30 – 60 sekund. Pozor! Čím delší doba varu, tím tvrdší bude krusta pečiva. Pečivo vyjmeme z vody, necháme pečlivě okapat a ukládáme ho na plech vyložený pečícím papírem.

6. Bagely posypeme sezamovými semínky či mákem a v předehřáté troubě je pečeme asi 25 minut.

Domácí housky

Domácí housky


Není nad domácí pečivo! Výtečně chutná a provoní celou domácnost.


Bageta plněná malými krevetami

Bageta plněná malými krevetami


Pečivo naplněné mořskými plody a zeleninou je zdravý a chutný pokrm, který lze servírovat v poledne i večer.


Výborný domácí chléb z žitného kvásku

Výborný domácí chléb z žitného kvásku


Chléb z žitného kvásku se stal zejména během karantény velmi populární. Tradiční příprava chleba má co do sebe a je o něco zdravější.


Domácí rohlíky a housky

Domácí rohlíky a housky


Další šikovný návod, jak si doma upéct vlastní pečivo. Ušetří vám spoustu peněz z rodinného rozpočtu.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Bagel: houska s dírou, kterou stojí za to vyzkoušet, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: bagel:, houska, dírou,, kterou, stojí, vyzkoušet.


×