Nakládané ryby + recept na dokonalou švédskou pochoutku gravadlax

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Způsob, jak konzervovat ryby, byl pro naše předky v souboji s přírodními silami, jimiž byli vystaveni o mnoho víc než my,...

Způsob, jak konzervovat ryby, byl pro naše předky v souboji s přírodními silami, jimiž byli vystaveni o mnoho víc než my, prvořadý úkol. Platí několik způsobů uchování ryb poživatelných i po delším čase. Jde o uzení, nakládání, sušení a solení ryb. Udit lze jak studeným kouřem, tak horkým. Na chuti ryby se také podepíše, jakým dřevem se udírna vytápí. Mnoho lidí například neví, že uzený losos se udí studeným kouřem (30–35 stupňů), a naopak uzená makrela se udí v horkém kouři (80–85 stupňů).

Ryby se mohou konzervovat technikami, které zdokonalili naši předci, aby si zajistili potravu i v měsících, kdy jí bylo nedostatek. Nakládání se používá hlavně u tučnějších ryb. Ryby, které jsou svojí texturou jemnější, pro marinování nejsou vhodné. Poslední metodou je sušení ryb. Tato metoda lidstvo provází už od pravěku, dnes však přežívá už jen ve vzdálenějších, severně položených komunitách. Podívejme se blíž na nakládané ryby, které jsou velmi populární i v našich zeměpisných šířkách.

Marinovaní sledi

Velice účinným způsobem, jak konzervovat ryby, se stalo nakládání do octa nebo do slaného nálevu. Tento způsob úpravy ryb se hodí, jak už bylo řečeno, pro tučné ryby. A tato charakteristika sedí právě na sledě, jinak též herynek. Nejrozšířenější ryba na světě se nakrájí na plátky a nakládá se do octa s kořením a potom se zalije smetanovou omáčkou.

Matjesoví sledi

Ještě pohlavně nevyzrálí sledi, kteří se vyznačují solidní tučností, se pojmenovávají holandským slovem maatjes, což znamená dívka nebo panna. Matjesoví sledi se nejdřív svléknou z kůže a naporcují. Při samotné přípravě pokrmu se poté potřou solí, cukrem, kořením a ledkem. Nejen v Nizozemsku a Belgii se konzumují s nakrájenou syrovou cibulí. Skandinávskou variantou jsou tak zvaní matjes. Ti se vyznačují výraznější chutí a Skandinávci si na nich obvykle pochutnávají s kyselou smetanovou omáčkou a s nakrájenými vejci natvrdo.


Baltský sleď

Setkat se můžete i s pojmenováním Bismarckův sleď. Na porce se rozdělí stejně jako uzení sledi. Na rozdíl od nich se ale namáčejí v bílém vinném octě s různými druhy koření. To mohou být feferonky, ale i jalovec. Servíruje se kolečky cibule a mrkve.

Zavináče

Na zavináče se ryby musí rozpůlit po délce. Na každý takto připravený kousek se položí zrnko pepře a nakládaná zelenina. Ryba se zavine a zafixuje dřevěným párátkem. Kůže je u zavináče vždy na vnější straně. Zavináče se nakládají v oslazeném bílém vinném octě i s plátky cibule a nakládanými okurkami. Tyto chuťově výrazné smotky ryb chutnají výborně s čerstvým žitným chlebem a kyselou smetanou nebo koprovou omáčkou.

Úhoř v aspiku

Tato pochoutka, která pochází z Velké Británie, bohužel v místě svého zrodu zmírá na úbytě. Na tradiční lidový pokrm už narazíte jenom zřídkakdy, častěji jde koupit v konzervách nebo mražený. Pokud si úhoře v aspiku chcete udělat doma, zde je jednoduchý návod. Kousky ryby uvařte v nálevu z bílého vinného octa a bylinek. Potom přidejte spoustu nakrájené čerstvé petrželky a nálev nechte ztuhnout. Nejlépe se hodí k chlebu s máslem.

Gravadlax

V našich končinách je tato pochoutka poměrně neznámá, nicméně ve Švédsku nesmírně populární. Tato šťavnatá a chutná specialita je vlastně čerstvý syrový losos, který je naložený ve směsi kopru, cukru, soli a hrubého rozdrceného pepře. Ve specializovaných prodejnách jej dostanete se sáčkem hořčičné omáčky, která je ochucená koprem, což je asi tím nejdokonalejším a nejautentičtějším doplňkem této dobroty. Konzumuje se jako předkrm, přidává do salátů nebo slouží jako náplň do housek a baget. Gravadlax můžete koupit ve specializovaných obchodem, nebo si jej můžete udělat doma. Zde je stručný recept na nakládaného lososa gravadlax.

Na gravadlax pro 8 lidí budete potřebovat 1 až 1,2 kilo čerstvého lososa, vykostěného a rozkrojeného podélně na dva filety.

1. Smíchejte 30 ml hrubé mořské soli, 30 ml cukru, 15–30 ml hrubě mletého pepře a hrst jemně nasekaného kopru, který by měl být čerstvý. Tím jste si vytvořili konzervační směs.

2. Vezměte mísu, která ale nesmí být kovová, vložte jedno filé kůží dolů a zalijte ho dostatkem konzervační směsi. Druhé filé dejte nahoru kůží navrch a zalijte ho zbývající směsí.

3. Zakryjte potravinářskou fólií, nebo něčím zatižte

4. Dejte do lednice a nechte marinovat 72 hodin. Každých 12 hodin ale musíte lososa obrátit a přelít konzervační šťávou.

5. Hotový a křehký gravadlax nakrájejte na úhlopříčné řezy, které by měly být o něco silnější než jako v případě uzeného lososa. Nejlépe se k tomu hodí sladká hořčice a koprová omáčka.

Rybí pomazánka

Rybí pomazánka


Z nakládaných nebo čerstvých ryb lehce vyrobíte tuto skvělou rybí pomazánku.


Zapečené rybí závitky

Zapečené rybí závitky


Tyto rybí závitky jsou nejenom zdravé, ale zábavné a jednoduché na přípravu.


Rybí karbanátky

Rybí karbanátky


Zajímavou variantu rybího pokrmu představují rybí karbanátky, které si zamilují zejména vaše děti.


Uzený losos s citrusovou zálivkou

Uzený losos s citrusovou zálivkou


Uzený losos s jakoukoliv zálivkou je bezva námět na rychlou svačinu nebo večeři.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Nakládané ryby + recept na dokonalou švédskou pochoutku gravadlax, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: nakládané, ryby, dokonalou, švédskou, pochoutku, gravadlax.


×