Švestková povidla recept
Švestková povidla připravená doma na plotně jsou báječná a ve spíži nám vydrží klidně rok. I když nejspíš je spotřebujeme mnohem a mnohem dřív.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 kg švestek
- 1,5 kg cukru krupice
- 150 ml octa
Způsob přípravy
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Ve velkém kastrole je posypeme cukrem a zalijeme octem. Tak je necháme ležet do druhého dne.
Druhý den kastrol se švestkami postavíme na plotnu, přivedeme je k varu a zprudka vaříme 1 hodinu. Podle potřeby můžeme obsah kastrolu promíchat.
Po hodině jsou švestky rozvařené, snížíme teplotu sporáku a za občasného zamíchání je vaříme zvolna další 1,5 až 2 hodiny, až povidla zhoustnou.
Po této době ještě horká povidla nalijeme do čistých skleniček až po okraj, uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru. Vychladlá povidla skladujeme v chladnu a suchu.