Hrušková povidla recept
Hrušková povidla si bez problémů doma uvaříme sami. Použít můžeme zralé i lehce přezrálé hrušky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- hrušky
- bílý cukr
- kyselina citronová
- rum
Způsob přípravy
Ovoce omyjeme, odstraníme stopku, rozčtvrtíme a odstraníme jadřinec. Nejlépe na strojku na mletí masa hrušky i se slupkou rozemeleme.
Do širokého kastrolu nasypeme rozemleté hrušky, podlijeme je vodou a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu, kastrol přiklopíme pokličkou a zvolna hrušky dusíme za občasného míchání, aby se nepřipalovaly.
Asi po deseti minutách poklici odklopíme, teplotu snížíme na minimum a necháme ještě nějakou dobu vodu z povidel odpařovat. Občas je ode dna zamícháme. Když jsou povidla dostatečně hustá, přidáme cukr. Množství je asi 8 až 10 dkg na kilogram podušených hrušek, záleží na sladkosti ovoce a naší chuti.
Nakonec přidáme špetku kyseliny citronové, povidla promícháme, znovu je přivedeme k varu a povaříme ještě 4 až 6 minut. Hotová horká povidla přelijeme do čistých sklenic, na povrch nalijeme lžičku rumu a sklenice zavíčkujeme.
Hrušková povidla skladujeme v suchu a chladnu.