Rybí polévka se smetanou recept
Tento recept na rybí polévku se smetanou patří ke stálicím všech trochu obsáhlejších kuchařských knih. Rybí polévka se smetanou a její recept je velmi vydatný a sytý, takže se její konzumace nejvíce hodí během chladných zimních měsíců.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg ryb
- 1 1/2 litru vody
- 10 dkg kořenové zeleniny
- 10 dkg cibule
- sůl
- 3 dkg tuku
- 2 dkg hladké mouky
- 2 dkg krupice
- 2 dl sladké smetany nebo mléka
- 1 žloutek
- pepř
- trochu zelené petržele
Způsob přípravy
Očištěnou, vykuchanou rybu omyjeme, maso oddělíme od kostí, nakrájíme na kostky, trochu osolíme a necháme stát. Hlavu, ocas a kosti dáme do vody, přidáme očištěnou, omytou zeleninu, cibuli, osolíme a uvaříme doměkka.
Vývar přecedíme, nalijeme na posolené maso a pomalu přivedeme do varu. Z tuku, mouky a krupice upražíme světlou jíšku, dáme do polévky a bez míchání vaříme asi 20 minut.
Polévku okořeníme trochou pepře a nadrobno rozsekanou zelenou petrželí. Do hotové polévky přidáme uvařenou nakrájenou zeleninu a zahustíme žloutkem, rozmíchaným v mléce (smetaně).