Vybíráte zeleninu a ovoce podle barvy? Ne? Možná byste ale měli.

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Většinou si zeleninu a ovoce vybíráme podle vzhledu, čerstvosti a podle své momentální chuti. Taky má každý z nás asi to své oblíbené. A barvu nejspíš vůbec neřešíme. Víme přece dávno, že zelenina i ovoce nám prospívají a jsou to potraviny zdravé. Jenže jejich barva je také důležitá. Dává nám totiž okamžitě signály, co můžeme od toho či onoho ovoce nebo zeleniny očekávat, jakým přínosem bude pro náš organizmus. Je jasné, že když každé ovoce a zelenina chutná a vypadá jinak, jiný bude i obsah látek, které obsahuje. Ať už jsou to vitamíny, minerální látky, vláknina, cukry atd. Neuškodí, když si pár nejdůležitějších údajů připomeneme.

Červená, žlutá a oranžová :

Červené, žluté nebo oranžové plody v první řadě naznačují, že v nich obsažené kartenoidy a vitamín C, jsou výborným prostředkem pro prevenci a podporu imunity. Jsou přínosem pro náš kardiovaskulární systém, podporují stavbu kostí. Rajčata, červené, žluté a oranžové papriky, mrkev, batáty, pomeranče atd.

Zelená :


Nejčastější barva v přírodě. A to díky chlorofylu. Všechny zelené bylinky, saláty, brokolice, špenát, zelí, zelená okurka, zelené fazolky, kapusta, avokádo, zelená jablka, kiwi apod. Je pro ně typické větší množství železa, draslíku, vitamínu K. To ocení naše játra, naše srdce a plíce. Hlavně na jaře, když začnou růst první zelené bylinky, jako je máta, petržel, polníček či rukola, bychom je měli přidávat do svého jídelníčku. Po náročné zimě to naše tělo potřebuje.

Modrá či fialová :

Borůvky, černý rybíz, lilek, maliny, červené zelí, bezinky, švestky, červená řepa. Tato barva nám v plodech přinese vítanou podporu při zdolávání těžkých nemocí, nebo při léčbě zánětů. Ovoce a zelenina těchto barev také prospívá našemu srdci.

Bílá :

Květák, bílá ředkev, jablka, banány, cibule, česnek apod. Významně pomáhají v boji s vysokým cholesterolem a krevním tlakem. Obsahují nezanedbatelné množství vitamínu C, B5, B6, B7, K, draslíku a mědi, a v žádném případě bychom je neměli opomíjet.

 

Ovoce a zelenina jsou důležitou a neodmyslitelnou součástí našich jídelníčků. Znamenají zdravější stravování, ale nejen to, jejich výběr, zpracování a možné kombinace zaručují bezpočet možností, jak si pochutnat na skvělém jídle. Ať už jsou to saláty, nápoje, přílohy, celá kompletní jídla, vždy existuje nevyčerpatelné množství receptů na jejich přípravu. S tepelnou úpravou ale buďme opatrní a přistupujme k ní šetrně, abychom se o důležité látky nepřipravili během přípravy jídla.

Dopřávejme si saláty z čerstvé zeleniny, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. A co se týká těch barev, samozřejmě nejlepší je dopřávat si od každé trochu. I ten nejobyčejnější salát přece vypadá přitažlivěji, pokud hýří všemi barvami.


Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Vybíráte zeleninu a ovoce podle barvy? Ne? Možná byste ale měli., je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: vybíráte, zeleninu, ovoce, podle, barvy?, ne?, možná, byste, ale, měli..

Kde najít informace



×