Zapečené kuře s čedarem recept
Zapečené kuře s čedarem je skvělé jídlo vonící sýrem a bylinkami. Můžeme ho jíst se zeleninovými saláty, pro větší jedlíky třeba s vařenými brambory.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 kuřecí prsa
- 1 vejce
- 2 - 3 lžíce bílého vína
- 1/2 hrnku strouhanky
- 4 lžíce mouky
- mletý černý pepř
- 4 lžíce soleného másla
- 1 lžička sušené petržele
- 2 hrnky kuřecího vývaru
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 1/2 hrnku kysané smetany
- 1/4 hrnku sladké smetany
- 2 hrnky strouhaného čedaru
- sůl
- sušený česnek
- 1/4 lžičky sušeného šalvěje
- kopr - nemusí být
Způsob přípravy
Zapečené kuře s čedarem je skvělé jídlo vonící sýrem a bylinkami. Můžeme ho jíst se zeleninovými saláty, pro větší jedlíky třeba s vařenými brambory. Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky, osolíme je a obalíme ve vajíčku a ve strouhance. Naskládáme je do vymazaného pekáče a lehce pokapeme olivovým olejem. V troubě předehřáté na 200 stupňů maso pečeme půl hodiny až čtyřicet minut. Mezitím si v hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přidáme špetku česnekového prášku, špetku soli, šalvěj, sušenou petrželku a pepř.
Zalijeme vínem a kuřecím vývarem. Vaříme za častého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec přidáme do hrnce obě smetany a znovu dobře promícháme. Hotovou omáčkou zalijeme kuřecí plátky v pekáči, vše posypeme strouhaným sýrem a v předehřáté troubě zapékáme, dokud se sýr nerozpustí a nezačne se zbarvovat dozlatova. Hotové jídlo můžeme posypat nadrobno nasekaným čerstvým koprem.