Jarní recepty: proč přidávat do pokrmů kopřivy?
Teplejší počasí láká k procházkám v přírodě, a také ke sběru prvních jarních léčivek. Mezi ně bezesporu patří i kopřiva dvoudomá, která je neprávem někdy haněna jako plevel. Kopřiva je přitom úžasným darem přírody, který po zimě podpoří naše zdraví. První výhonky této žahavky se objevují jakmile roztaje sníh.
Kopřiva může dorůst až do výšky 1,5 metru, ale ke sběru se hodí hlavně mladé rostlinky. Na ty je dobré vyrazit už na konci března a trhat je lze přibližně do poloviny května. Mladé kopřivy se hodí jako podpůrný prostředek pro naše zdraví, protože obsahují značné množství chlorofylu, zeleného barviva, které velmi prospívá červeným krvinkám. Kopřiva nám pročistí krev, a to se odrazí na stavu celého organismu. Kromě jiného je bohatou zásobárnou stopových prvků, minerálů a vitamínů, což naše tělo po zimě dozajista ocení. Nejúčinnější je kopřiva v syrovém stavu, například rozsekaná a smíchaná s vodou. Dá se z ní ale připravit i odvar či šťáva, které jsou pro některé lidi lépe stravitelné.
Jak správně sbírat
U sběru bylin obecně platí, že se utržené rostlinky nesmí zapařit, jinak ztrácejí na kvalitě. Pro přenos rostlin se proto hodí například proutěné košíky nebo látkové tašky, v nichž lze byliny uložit tak, aby byly načechrané a měly dostatečný přísun kyslíku. K trhání můžeme použít ruce, ale u kopřiv, z nichž zužitkujeme listy nebo nedřevnaté natě, je to trochu zkouška odvahy, proto je mnohem vhodnější zvolit ostrý nožík nebo nůžky a přibalit do košíku rukavice.
Pro zdraví i krásu
Kopřiva, lidově žahavka či žihlava pročistí krev, podporuje činnost ledvin a jater, a proto se hodí zařadit ji do detoxikační kúry, třeba jako přísadu do nápojů smoothie. Výtečná je jako bylinka do velikonoční nádivky a použít se dá i do těstovin a salátů. Kopřiva má široké využití v kuchyni, oceníme ji ale i jako beauty prostředek pro krásné vlasy. Po umytí stačí "hřívu" přelít odvarem z kopřiv a o pevné, lesklé vlasy bude postaráno.
Recepty
Kopřivový špenát
Mladé výhonky kopřivy spaříme horkou vodou, necháme je okapat a překrájíme je na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo nebo olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky pokrájené kousky česneku a orestujeme je. Pak přisypeme nakrájené kopřivy, směs podusíme, dochutíme solí, příp. prolisovaným česnekem, špetkou muškátového oříšku a nakonec zakysanou smetanou.
Kopřivová šťáva
Hrst mladých výhonků rozmixujeme s šálkem vody a necháme pár minut odstát. Pak tekutinu přecedíme, přidáme vymačkanou šťávu z půlky citronu a trochu medu. Polovinu nápoje popíjíme ráno a druhou půlku večer před jídlem.
Vlasová kúra
Hrst listů sušené nebo čerstvé kopřivy vložíme do hrnce s 250 ml vody, směs přivedeme k varu, pak sporák vypneme, nádobu zakryjeme poklicí a necháme čtvrt hodiny luhovat. Poté tekutinu přecedíme, přidáme lžíci vinného octa a směsí oplachujeme vlasy po umytí.
Kopřivová polévka
Z kopřiv lze připravit také chutnou jarní polévku, která dodá tělu sílu a vitamíny.
Sirup z kopřiv
Skvělý detoxikační prostředek pro pročistění těla, to je sirup z kopřiv. Přidávat ho lze jako klasický sirup do vody nebo minerálky, jen je o dost zdravější.
Kopřivové ravioli
Těstoviny s kopřivami? Proč ne! Kopřivové ravioli lákají krásnou barvou a překvapí i chutí.
Kopřivovo bršlicový nákyp
Kombinací dvou plevelných rostlin - tedy kopřivy a bršlice vznikne skvělý nákyp, který ocení naše zdraví.