Focaccia dvakrát jinak: vyzkoušejte toto výborné italské pečivo

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Tenký chléb zvaný focaccia má těsto podobné pizze a stejně jako tuto oblíbenou italskou pochoutku, ho lze obložit zeleninou, uzeninou i sýrem. Původně se jednalo o jídlo chudých a pokrm se podával jen s olivovým olejem, solí a bylinkami. Příprava focaccie je velmi snadná a ozdobit se dá prakticky vším, co nám chutná. Nechte se inspirovat některým z našich receptů. 

Název pokrmu pochází z latinského "panis focacius", tedy tvrdý chléb a jeho historie sahá až do starého Říma. Chléb byl brán jako jídlo pro chudé. Jedl se natrhaný na kousky a namáčel se do jednoduchých polévek. Kromě nižších vrstev společnosti jako byli například rolníci, si na tomto pečivu pochutnávali také vojáci, kteří ho konzumovali na svých válečných výpravách do zbytku Evropy. Recept na přípravu focaccie je totiž velmi prostý, stačí k němu mouka, voda, olivový olej, sůl a troška droždí. Možná i díky této jednoduchosti a variabilitě je "fokáča" stále populární a podobné recepty lze nalézt v turecké, řecké, francouzské i španělské kuchyni. 

Sladká i slaná

Focacciu lze připravit ve slané variantě, kdy je chléb ozdobený přísadami jako rozmarýn, česnek, cibule nebo sýr. Chutná ale i nasladko, zdobená rozinkami, medem, citronovou kůrou a cukrem. 

Focaccia s cibulí - dobrota s minimem ingrediencí

Na těsto potřebujeme: 30 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru krupice, 100 g mléka, 200 g vody, 50 g olivového oleje, 600 g hladké mouky, 10 g soli.


Na ozdobu: 200 g cibule na plátky, 45 g olivového oleje, 50 g vody, 2 lžičky soli, 

Z droždí a cukru umícháme kašičku, zalijeme ji mlékem vodou, přidáme olej, mouku, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme v zakryté nádobě asi hodinu kynout. Plech vyložíme pečícím papírem a uložíme na něj vyválené těsto. Na těsto klademe cibuli a polijeme ho směsí oleje, vody a soli. Necháme další půl hodinu kynout na plechu a pak focacciu pečeme  v troubě předehřáté na 200°C, asi půl hodiny. 

Focaccia s bramborami a rozmarýnem - překvapí skvělou chutí

Potřebujeme: 350 g hladké mouky, 200 g vody, 40 g nastrouhaného parmazánu, 5 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru, 35 g olivového oleje, 1 lžičku soli, 200 g anglické slaniny, 250 g brambor, čerstvý rozmarýn.

Z droždí a cukru umícháme kašičku, přidáme vodu, olivový olej, mouku, sůl a vypracujeme těsto, které zakryjeme a necháme hodinu kynout. Poté těsto rozválíme, posypeme polovinou parmazánu, poklademe na něj nakrájenou slaninu a horní vrstvu budou tvořit tenoučké plátky brambor. Ty posypeme zbylým parmezánem, pokapeme olivovým olejem a posypeme rozmarýnem. Focacciu pečeme na 200°C, přibližně půl hodiny. 



Fokáča

Fokáča


Hotová je za chviličku a skvěle funguje jako příloha nebo hlavní chod. Focaccia stojí za vyzkoušení!


Pizza Margherita

Pizza Margherita


Italská klasika, která se nikdy nepřejí. To je pizza ozdobená mozarellou, rajčaty a bazalkou.


Těsto na pizzu

Těsto na pizzu


Proč kupovat těsto na pizzu, když se dá velmi snadno připravit doma?! Určitě bude chutnat lépe, než to z obchodu.


Calzone - plněná pizza

Calzone - plněná pizza


Oblíbená italská pochoutka z pizzového těsta. Naplnit ji lze masem nebo jen ochucenou zeleninou,


Pizza s máslovou dýní

Pizza s máslovou dýní


Sezóna dýní vrcholí, tak proč tuto skvělou zeleninu nepřidat na pizzu? Vyzkoušejte pizzu s máslovou dýní!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Focaccia dvakrát jinak: vyzkoušejte toto výborné italské pečivo, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: focaccia, dvakrát, jinak:, vyzkoušejte, toto, výborné, italské, pečivo.
For Gastro 2022


×