Sirup z kopřiv recept
Neznám nic lepšího a uklidňujícího, než procházka přírodou. A kdo z vás má zahradu, má poklad. Určitě se tam najdou i kopřivy. Kopřiva má mnohostranné využití. Uděláme si lahodný sirup.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 ks pěkné citróny
- 3,5 kg krupicový cukr
- 80 ks mladé kopřivy - stonky (výška zhruba kolem 20 cm)
- 100 g kyselina citronová
- 3,5 l voda
Způsob přípravy
Citróny zbavíme slupky (nebo kůru pořádně vydrbeme. Na prkénku si je rozkrájíme na kolečka. Vezmeme si pevné rukavice a natrháme si kopřivy. Potom je namočíme do vody a řádně opláchneme.
Na sporák si dáme hrnec a nandáme kolečka citrónů. Přidáme kyselinu citrónovou. Potom kopřivy a nalijeme vodu. Rozmícháme. Vaříme zhruba kolem pěti minut.
Teď necháme kopřivy celý den vyluhovat (24 hod.)
Mezi tím si dáme udělat led. Umyjeme sklenice na sirup. Potom kopřivy vyndáme z hrnce. Sirup si osladíme a lehce povaříme. Zamícháme.
Na sporák si dáme jiný hrnec a napustíme vodu. Nandáme sklenice, které jsme si před tím umyly. Teď je spolu se zátkami opatrně sterilujeme.
Hotový sirup si okamžitě nalijeme do sklenic. Zazátkujeme.
Při servírování nalijeme sirup do skleničky. Vhodíme kostky ledu. Přelijeme sodovku (perlivou vodou). Ozdobíme lístečkem máty nebo kolečkem citrónu a podáváme.