Staročeská husa s červeným zelím recept
Staročeská husa s červeným zelím s mandlemi a jablky je jedním z výborných vyzkoušených receptů na husu. Můžeme ji podávat s knedlíky houskovými nebo chlupatými.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 husa
- 8 lžic cukru
- celý kmín
- sůl
- 2 lžíce husího sádla
- 80 g slaniny
- 4 jablka
- 1 hlávka červeného zelí
- 50 g rozinek
- 5 lžic octa
- 80 g mandlí
Způsob přípravy
Staročeská husa s červeným zelím s mandlemi a jablky je jedním z výborných vyzkoušených receptů na husu. Můžeme ji podávat s knedlíky houskovými nebo chlupatými. Husu omyjeme, očistíme, odřízneme jí křídla, ze všech stran osolíme a okmínujeme. Vložíme do ní 3 oloupaná a na půlky pokrájená jablka. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Do pekáče položíme husu, podlijeme ji vodou a v přikrytém pekáči zvolna pečeme asi 2,5 hodiny. Když je maso měkké, pekáč odkryjeme a husu dopečeme dozlatova.
Trochu vypečeného sádla slijeme do kastrolu, přidáme zelí nakrájené na nudličky, trochu podlijeme vodou a dusíme zelí doměkka. Když je měkké, přidáme do něj oloupané mandle nasekané nadrobno a spařené rozinky. Na malé pánvi orestujeme oloupané a na malé kousky nakrájené jablko a přidáme ho k zelí. Nakonec vmícháme pokrájenou osmaženou slaninu. Hotové zelí podle chuti okořeníme solí, octem a cukrem.
Komentáře Staročeská husa s červeným zelím
Jen na to koukám, a nemůžu se zbavit myšlenky na letošní martinskou pečínku :D Dost možná ho letos vyzkoušíme... protože možná zase! nebude možné jít normálně do restaurace :( o tom se nám tehdy, když tenhle článek vznikl, ani "nesnilo"... Zajímaly by mě mimochodem Vaše tipy, kam si na husičku zajít, respektive odkud si ji obědnat? Ideál Brno? Rád bych pozvánku/poukázku daroval. V Brně znám akorát restauraci Borgo Agnese, je skvělá, taky jsme dostali večeři jako dárek. Ale dál neznám ani Ň..