Top polévky pro podzimní dny

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Začátek podzimu bývá pro imunitu náročnějším obdobím, a proto je jí třeba pomoci a správně ji připravit na podzimní plískanice. Vitamíny, ale také větší odolnost a více energie, dodá tělu správná skladba jídelníčku. Na čem si nyní pochutnat?

Tělo svému majiteli samo napovídá, co je pro něj dobré a co ne. Jen je třeba trochu naslouchat. Nelákají vás na podzim nápoje z citrusů? Má to svůj důvod! Citrusy společně například s okurkami, rajčaty, zelenými paprikami, pomeranči, grepy či ananasem, mají na organismus ochlazující účinek, a o ten na podzim nestojíme, protože nás oslabuje. Mnohem lepší je vsadit na potraviny se zahřívacím efektem, které tělo zpevní a prohřejí. Dle čínské medicíny si totiž můžeme správnou skladbou jídelníčku zvýšit imunitu a předejít vzniku sezónních onemocnění

Ovoce - doporučují se jíst například meruňky a třešně, ale pochutnat si lze i na jablkách či hruškách, ideálně však po tepelné úpravě. 

Zelenina - i tady platí, že je lepší konzumovat zeleninu tepelně upravenou. Mezi zahřívací zeleninu patří cibule, česnek, batáty, pórek, dýně nebo třeba zázvor.


Co si na podzim uvařit

Ve skladbě jídelníčku by rozhodně neměly chybět polévky. Ať už ty husté nebo silné vývary, které dodají tělu sílu. 

Francouzská cibulačka

Tahle polévka je klasikou v "zemi galského kohouta", na přípravu je velmi snadná a chutná opravdu luxusně. Základem této polévky je samozřejmě spousta cibule, která se restuje na rozehřátém másle tak dlouho, dokud nezkaramelizuje. Pak už jen stačí polévku zalít vývarem, přidat opečené krutonky, zhusta ji posypat sýrem a krátce zapéct v troubě. 

Česnečka

Pokrm, který je u nás občas považovaný za "všelék", to je česneková polévka. Pomáhá nejen při kocovině, ale také při nachlazení. Česnek organismus pořádně prohřeje a ještě pomůže likvidovat viry a bakterie. Tahle zelenina je totiž považovaná za přírodní antibiotikum.

Vývar

Nic nedodá sílu tolik, jako porce poctivého vývaru. Už naši předkové věděli, proč je výhodné nechat v hrnci maso zalité vodou pěkně probublávat, a to rovnou několik hodin. Vývar připravený v “papiňáku” je sice chutný, ale rychlým vařením ztrácí mnoho důležitých živin. Výhodnější je připravit vývar z hovězího masa v pomalém hrnci, který si sám hlídá nastavenou teplotu, nebo ho nechat pod dozorem 6 - 8 hodin probublávat na plotně. Naše imunita takový pokrm velmi ocení. 



Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka


Skvělá polévka pro podzimní dny, která výborně chutná a zahřeje.


Česnečka se sýrem

Česnečka se sýrem


Se sýrem, šunkou nebo jen samotná. Česnečka se dá uvařit v několika variacích, ale tělu pomůže vždycky.


Hovězí vývar

Hovězí vývar


Je tradičním pokrmem české kuchyně a kromě výtečné chuti i léčí. Poctivý vývar dodá sílu a zvedne náladu.


Kuřecí vývar s kapustičkami a rýží

Kuřecí vývar s kapustičkami a rýží


Také vývar z kuřete je tělu prospěšný, a když se přidá sezónní zelenina, například kapustičky, jde o velmi hodnotný a výživný pokrm.


Zázvorový čaj

Zázvorový čaj


Nejen při nachlazení, ale i jako prevenci, lze popíjet tento výtečný čaj s ostřejší chutí. S citronem a medem chutná dokonale!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Top polévky pro podzimní dny, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Top polévky pro podzimní dny.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: top, polévky, pro, podzimní, dny.


×