Proč právě rozmarýn?

Dana F.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Seznamte se!
Rozmarýn lékařský nebo také rozmarýna je stálezelená, aromatická, léčivá bylinka, která se latinky nazývá Rosmarinus officinalis – což v překladu znamená mořská rosa. Jedná se o keřík, který může dorůstat výšky až dvou metrů. Stonky jsou zdřevnatělé se šedou kůrou a hustě větvené. Používají se listy, které jsou úzké svrchu tmavé a zespodu stříbrné. Kvete drobnými bílými nebo nachovými až modrými kvítky (koncem jara či na začátku léta). Plodem jsou světle hnědé tvrdky. Tato jedinečná bylinka pochází ze Středomoří, ale pěstuje se napříč celým světem. Nesnáší však tuhé zimy.

Použití v gastronomii
Rozmarýn se používá v kuchyni již po staletí jako koření. Lístky jsou vynikající čerstvé, ale i sušené, celé i drcené. Přidává se do směsi provensálské koření, které je známé po celém světě. Rozmarýn je velice aromatický a má výraznou chuť. Někdo jeho vůni přirovnává ke kadidlu. Nejčastěji se používá na jehněčí a skopové maso, jelikož překryje jeho typické, pro někoho nepříjemné aroma a chuť. Hodí se také na ryby, pečené brambory, grilovanou či dušenou zeleninu a do omáček.

Dobrý pro naše zdraví
Pomůže v boji s alergiemi! Listy totiž obsahují kyselinu rozmarýnovou, která dokáže zklidnit rozbouřené buňky imunitního systému, a tím zklidňuje alergickou rýmu. Pomáhá také při obtížích s trávením, jelikož podporuje tvorbu a vylučování žluči. Pozor! Rozmarýn je dobrý i na zánětlivá onemocnění, jako je zánět dýchacích cest - snižuje otok sliznic, ale i záněty kloubů. Je o něm také známo, že zvyšuje krevní tlak a dokáže rozproudit krev.
Rozmarýn se také využívá v kosmetice. Tonikum z něj je účinné proti vypadávání vlasů a na podporu jejich růstu.


Vyzkoušejte rozmarýnový nápoj
Nejprve odšťavníme dvě jablka, dva stonky řapíkatého celeru, jednu menší okurku a přidáme hrst čerstvého rozmarýnu. Podle chuti můžeme naředit vodou. Tento drink podpoří vaše trávení, např. po obědě. Na zdraví!

Hranolky s rozmarýnem

Hranolky s rozmarýnem


Vyzkoušejte neobvyklé hranolky. Rozmarýn dokonale doplňuje chuť brambor.


Kuře na rozmarýnu

Kuře na rozmarýnu


Chcete vyzkoušet kuře zase trochu jinak? Tohle je ta správná volba, nebudete litovat.


Pizza s kukuřicí a rozmarýnem

Pizza s kukuřicí a rozmarýnem


Už jste někdy vyzkoušeli pizzu s rozmarýnem? Pokud ne, určitě do toho jděte!



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Proč právě rozmarýn?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Proč právě rozmarýn?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: proč, právě, rozmarýn?.


×