Pesto 3 x jinak: bazalkové, libečkové a z rajčat
Patří k nejoblíbenějším omáčkám v Itálii – pesto. Jeho využití je široké. Pesto dochutí těstoviny, pomazánky, omáčky, podávat ho lze k masu a namazat ho můžeme na pečivo i do tortilly. K výrobě krásně barevné omáčky není třeba zvláštního kuchařského umu. Stačí jen pár ingrediencí a chutné, výživné a snadné dochucovadlo je na světě.
Pesto se připravuje již několik století podle receptu, který se za celé věky dočkal jen pár úprav. Název pesto pochází z italského pestare, tedy tlouci či mlátit a napovídá, jakým způsobem omáčka vzniká. Ingredience pro pesto se tradičně třou v mramorovém hmoždíři dřevěnou paličkou, dokud nevznikne hladká krémová omáčka. Přísady lze také sekat v mixéru, i když se to lehce odrazí na výsledné chuti. Pesto sice vypadá jako velmi prostý pokrm, obyčejné ale rozhodně není. Omáčka je nabitá chutěmi a její základ tvoří výhradně kvalitní suroviny.
Klasika, která nikdy nezklame
Nejslavnější variantou omáčky je zelené pesto alla genovese, které nese název podle města Janov, jež se nachází na severu Itálie v oblasti Ligurie. V tomto receptu hraje prim aromatická bazalka. Za vyzkoušení ale stojí i méně známé varianty oblíbeného italského dochucovadla.
Pro pesto alla genovese potřebujete:
50 g čerstvé bazalky (přibližně 3 hrsti), 15 g piniových oříšků, 2 stroužky česneku, 30 g sýru pecorino (lze nahradit parmezánem), 75 g parmezánu, 100 ml kvalitního olivového oleje extra virgin, hrubá mořská sůl
Postup: do hmoždíře či mixéru vložíme nejprve očištěné stroužky česneku, které zasypeme trochou soli a rozdrtíme je. K česneku postupně přidáváme lístky bazalky, sůl a krouživými pohyby je rozmělníme. Vůně byliny se tím krásně uvolní, pak přisypeme piniové oříšky a opět drtíme. Do základu postupně zapracujeme najemno nastrouhané sýry, které s každou dávkou zalijeme olejem.
Libečková varianta
Kdo má raději výraznější chuť pesta, může bazalku nahradit jinou oblíbenou zahradní bylinou – libečkem. Rostlina má navíc pozitivní účinky na organismus, protože pročišťuje krev, zlepšuje krevní oběh a působí močopudně.
Pro libečkové pesto budete potřebovat:
3 hrsti libečku (cca. 50 g), 100 g piniových oříšků, 100 g parmezánu, 1 stroužek česneku, 100 ml olivového oleje, sůl
Postup: pesto z libečku vytvoříme podle stejného předpisu jako variantu alla genovese výše.
Sicilské červené pesto
Velmi příjemnou variantou zeleného bazalkového či libečkového pesta může být sicilský recept. Jde o hutnější variantu omáčky, v níž se snoubí chuť zralých rajčat, bylinek a krémové ricotty.
Pro pesto alla siciliana potřebujete:
500 g zralých rajčat, 150 ml olivového oleje extra virgin, 150 g ricotty, 1 svazek bazalky, 50 g piniových oříšků, 1 stroužek česneku, 100 g parmezánu, špetka mletého černého pepře, sůl
Postup: rajčata umyjeme, rozkrájíme a vydlabeme dužinu, kterou nebudeme dále potřebovat. Do mixéru vložíme nakrájená rajčata, umyté a osušené lístky bazalky, piniové oříšky, česnek, nastrouhaný sýr, ricottu, olivový olej a ingredience rozmixujeme do hladké omáčky.
Tip: čerstvé pesto uzavřené ve skleněné nádobě a uchovávané v lednici rychle podléhá zkáze. Není proto dobré ho dělat příliš do zásoby. Zkonzumovat by se mělo do dvou dnů.
Pesto z medvědího česneku
Na jaře lze omáčku připravit i z jedné z prvních jarních bylin, kterou je medvědí česnek.
Domácí pesto s koriandrem
I u přípravy pesta lze popustit uzdu fantazii a přidat byliny podle chuti.
Česnekové pesto
V zelené variantě italské omáčky má své místo i aromatický česnek. Toto pesto je výtečné například k masu.
Červené pesto
Kdo už má po krk zelené omáčky, může si vyrobit červenou variantu, kde jsou navíc rajčata.