Květen patří mangoldu. Znáte tuto zajímavou zeleninu?
Sezónní kalendář ukazuje, že v měsíci květnu začíná sezóna mangoldu. Zeleniny, která se hodí pro přípravu salátů, polévek, a která se dá podávat jako příloha k masovým i bezmasým pokrmům. Sice chutná podobně jako špenát, příbuzný je ale s cukrovou řepou. Vyzkoušejte recepty z této ceněné zeleniny, která je v české kuchyni trochu opomíjená.
Mangold je doma ve Středomoří a jeho použití je velmi podobné jako u špenátu. Nejcennějšími kousky rostliny jsou zelené listy a načervenalé řapíky, které obsahují vitamíny A, C a minerály jako železo. V mangoldu nalezneme méně kyseliny šťavelové než ve špenátu, což ocení především naše zdraví.
Až do 18. století byl mangold v Evropě dost populární, jeho pozici však časem zabral právě špenát. Dnes se k využití mangoldu v kuchyni opět vracíme, a to je dobře, protože je považovaný za jednu z nejdravějších zelenin na světě.
Pěstování není věda
Kdo se rozhodne vypěstovat si vlastní úrodu mangoldu, má nejvyšší čas. Jeho semena se vysévají do záhonu v dubnu a květnu. V průběhu léta už je pak co sklízet. Další úrodu je možné získat na podzim, to když semena vysejeme v druhé polovině léta.
Mangold je dvouletá rostlina a na pěstování není nijak náročný. Rostlině s tmavě zelenými listy a kontrastními červenými řapíky se daří i ve smíšených záhonech. Ocení například společnost bylinek a snese se i s česnekem a cibulí.
Na co si dát pozor při nákupu
Pokud nemáte vlastní výpěstky a jste odkázáni na zeleninu z obchodů, dejte při nákupu mangoldu pozor na to, aby řapíky nezdobily hnědé skvrny. Zeleninu je dobré zpracovat v co nejčerstvějším stavu a pokud ji musíte uskladnit, tak mangold zabalte do mokré utěrky a uchovávejte v lednici. Nejdéle však dva dny. Rostlina potom vadne a ztrácí hodnotu.
Před použitím zeleninu pečlivě properte vodou, abyste ji zbavili hlíny a dalších nečistot. Mangold lze jíst syrový i tepelně upravený. Dá se restovat, dusit, vařit a měkký je opravdu za pár minut.
Tip na závěr:
Pokud bude chuť mangoldu lehce nahořklá, můžeme ji neutralizovat přidáním smetany nebo špetky cukru.
Mangold na kari
Listy mangoldu podušené na másle s kořením jsou zajímavou přílohou například k masovým pokrmům.
Těstoviny s mangoldem
Mangoldem lze nahradit špenát, jejich chuť je podobná, stejně tak i tepelná úprava. Zpestřete si těstoviny touto velmi zdravou zeleninou!
Špenátový koláč (quiche)
Slaný koláč se špenátem chutná výtečně jako oběd, večeře i vydatná svačina!
Slané muffiny ze špenátu, cukety a sýru feta
Přidat do těsta na muffiny špenát? Proč ne! I slaná varianta tohoto dezertu je chuťově velmi zajímavá!
Špenátová polévka
Polévku ze špenátu je dobré uvařit v létě, kdy je sezóna této zeleniny. Dobře chutná a dodá tělu spoustu prospěšných látek.