Kokosový olej pro vaše zdraví
Kokosový olej se stává čím dál tím oblíbenějším v naší kuchyni, jelikož se lidé zamýšlejí nad tím, co jedí a nad svým zdravím. Tento olej se používá v různých typech diet a stravování, jako je makrobiotika, paleo strava, apod. Kokosový olej se získává ze zralých kokosových ořechů z kokosové palmy Cocos nucifera, která roste v tropech. Proto se zde běžně používá na vaření i smažení. Průmyslově se kokosový olej zpracovává v potravinářství, ale také v kosmetice.
Proč je zdravější?
Kokosový olej se také označuje jako superpotravina. Dokonale nahradí běžné potravinářské oleje, jelikož je termostabilní a odolný vůči žluknutí. Kokosový olej obsahuje mnoho antioxidantů, např. vitamin E, A, D a K. Zdraví prospěšné jsou i kyseliny kaprinová, kaprolová a laurová. Kyselina laurová má antibakteriální a antimikrobiální účinky. Kyselina kaprinová, ta je velice účinná proti herpes viru, chlamydiím a pohlavně přenosným nemocem. Kokosový olej dokonce používají sportovci, jelikož obsahuje MCT tuky, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují energii postupně. Obsahuje také látky, které podporují spalování uloženého tuku. A pravdou také je, že naše tělo tuky potřebuje. Jsou zdrojem energie, součástí buněčných membrán a slouží jako stavební materiál při tvorbě hormonů.
Jak se kokosový olej používá?
Jak již bylo zmíněno, na kokosovém oleji můžete smažit a použít ho při vaření. Je dobrý i do pečení moučníků nebo raw dezertů. Používá se do různých ořechových kuliček či ze sušeného ovoce. Můžete na něm osmažit palačinky nebo zeleninu na lehkou večeři. Z kokosového oleje se dá vyrobit dokonce majonéza či dresing na salát. Určitě stojí za to vyzkoušet tuto zdravější variantu.