Pomalu vařená krůtí prsa na víně recept
Pomalu vařená krůtí prsa na víně s jemnou zeleninovou omáčkou jsou lehká a přitom pikantní. Přílohou mohou být třeba vařené brambory.
Ingredience receptu
- 800 g kuřecích prsou
- 500 ml kuřecího vývaru
- 50 g slaniny
- 150 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 bobkové listy
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Pomalu vařená krůtí prsa na víně s jemnou zeleninovou omáčkou jsou lehká a přitom pikantní. Přílohou mohou být třeba vařené brambory. Krůtí maso upravíme do tvaru rolády a tu pevně svážeme potravinářským provázkem. Povrch rolády ze všech stran osolíme, opepříme a obalíme v jemně nasekaném tymiánu. Ve vysoké pánvi zahřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a roládu na ní ze všech stran opečeme. Opečenou roládu přendáme na talíř a do pánve nasypeme mrkev nakrájenou na kostky, cibuli nakrájenou nadrobno a vše krátce orestujeme.
Přidáme do pánve bobkové listy a krůtí roládu a vše zalijeme vínem a vývarem. Hrnec zakryjeme pokličkou, přivedeme k varu a pak zvolna při nižší teplotě vaříme 3 až 4 hodiny. Hotovou roládu opět přendáme na talíř a zeleninu se zbylým vývarem rozšleháme na hladkou omáčku. Bobkové listy před tím odstraníme. Moukou rozmíchanou v trošce vody omáčku zahustíme a už jen krátce povaříme. Podle potřeby ještě omáčku dosolíme a okořeníme pepřem. Roládu zbavíme provázku a nakrájíme ji na plátky. Podáváme společně s omáčkou.