Maďarský tokáň recept
Tradiční maďarský pokrm z dušeného hovězího masa je hodně podobný našemu klasickému guláši. Výborně chutná nejen s knedlíkem, ale také s těstovinou tarhoňou.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g hovězí kýty
- 2 větší cibule
- 1 lžička sladké papriky
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 3 - 4 lžíce bílého vína
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 2 rajčata
- sůl
Způsob přípravy
Maso nakrájíme přes vlákna na plátky, a ty dále na širší nudličky.
V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Nyní vsypeme do hrnce nakrájené maso, které krátce osmahneme.
Maso zasypeme mletou paprikou, přidáme protlak a směs osolíme. Pak ho podlijeme vínem a zvolna dusíme, téměř doměkka.
Pokud by se tekutina příliš vyvařila, můžeme tokáň podlít trochou vína, horké vody či vývaru.
Krátce před koncem vaření přidáme do hrnce na nudličky nakrájené papriky a na kostičky pokrájená rajčata a znovu dusíme.
Tokáň podáváme s rýží, těstovinou tarhoňou nebo knedlíkem.