Vánoční pečení: začněte s perníčky a zázvorkami, které potřebují čas

Alena B.

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Nejpopulárnější svátky roku se blíží mílovými kroky. Úklid, nakupování dárků a hlavně pečení cukroví, to jsou témata, která nyní hýbou mnoha domácnostmi. Mezi populární vánoční cukroví dozajista patří kořeněné perníčky a zázvorky. S těmito sladkostmi je však třeba začít včas, protože potřebují uležet.

Voňavé medové těsto

Skořice, badyán, anýz, zázvor, hřebíček… To je směs koření, která rozvoní během prosince většinu českých kuchyní. Pečou se totiž perníčky! Tradice přípravy tohoto cukroví je u nás prověřená a sahá až do Středověku. Nejednalo se však o vánoční perníčky, které známe dnes, ale o perník vytlačovaný do dřevěných forem. Pekl se během celého roku a náměty vyražené v těstě se upravovaly podle aktuálních svátků.

Časem se řemeslo zdokonalovalo a jako inspirace a vzor sloužila středověkým pekařům práce norimberských mistrů. Recept na norimberské perníky je dodnes přísně střežený a v tomto německém městě lze stále obdivovat i ochutnat voňavé perníkové pečivo kulatého tvaru, které se zdobí nejrůznějšími druhy polev.

Perníčky jak je známe dnes, se začaly péct až v průběhu 19. století. Medem a kořením ovoněné těsto a z něj vykrájené a upečené tvary ozdobené bílkovou polevou dodnes patří mezi top druhy cukroví.


Pikantní staročeské cukroví

Také zázvory patří mezi druhy cukroví, které se na našem území pečou již po staletí. Podobně jako perníčky, i zázvorky potřebují čas, aby se správně proležely a strávníci si na nich nevylomili zuby. Pečou se většinou s prvním adventem. V pečivu není žádný tuk a chuťovou dominantu tvoří aromatický a pikantní zázvor. Toto koření se na naše území dostalo již ve 13. století a kromě dochucovací funkce fungovalo i jako lehký konzervant, který udržoval pečivo déle čerstvé.

Jak na zázvorky?

Budete potřebovat: 150 g polohrubé mouky, 150 g krupicového cukru, 2 žloutky, 1 vajíčko, 10 g zázvoru, 1 čajovou lžičku jedlé sody a kůru z citronu

Postup: na vál prosejeme mouku, přidáme cukr a smícháme je. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vsypeme mletý zázvor a sodu. Do směsi nastrouháme čerstvou kůru z citronu. Přidáme dva vaječné žloutky a jedno celé vajíčko. Ingredienci za pomoci nože spojíme a uhněteme těsto. Na pomoučeném válu těsto rozválíme na plát široký 3 - 5 mm a vykrajujeme tvary. Pracujeme rychle, protože těsto má lepivější strukturu. Tvary ukládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme je několik hodin odpočinout. Zázvorky pečeme při 160°C dozlatova.

Vánoční medové perníčky

Vánoční medové perníčky


Tradiční voňavé perníčky nesmí chybět na vánočním stole.


Sváteční perník

Sváteční perník


Perník se pekl na našem území od 14. století. Pečivo se osvědčilo a v moderní verzi si ho lze vychutnat dodnes.


Lesklé vláčné perníčky

Lesklé vláčné perníčky


Receptů na vánoční perníčky je mnoho. Vyzkoušejte tento, na vláčné cukroví.


Perník s cuketou

Perník s cuketou


Verze oblíbeného dezertu, který je zvláčněný nastrouhanou cuketou. Na chuti to nepoznáte, ale buchta vůbec nebude suchá.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Vánoční pečení: začněte s perníčky a zázvorkami, které potřebují čas, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:



×