Škvarkové placky podle mé babičky recept
Se škvarkovými plackami mám spojený podzim, kdy na ně vždycky dostanu velkou chuť. Zakousnout se do placky plné křupavých škvarků je slastné a recept na tento báječný pokrm jsem získala od babičky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g škvarek
- 350 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 100 ml mléka
- 2 lžíce smetany
- 1 lžička cukru krupice
- sůl
Způsob přípravy
Do mísy rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a z ingrediencí umícháme lžící kašičku. K ní postupně přidáváme žloutky, mléko, smetanu i mouku smíchanou se solí a vypracujeme pevné těsto.
Nyní si připravíme škvarky. Pokud budou na příliš velké kusy, pokrájíme je na drobnější tvary. Těsto vyjmeme z mísy, uložíme ho na pomoučenou podložku a rozválíme na placku. Tu posypeme škvarky, okraje placky z obou stran přeložíme směrem do středu tak jako bychom skládali prádlo a těsto opět rozválíme na placku. Pak ji stačí přeložit napůl, znovu rozválet a už můžeme vykrajovat placky.
Vykrájené placičky uložíme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme je utěrkou a necháme asi 30 minut kynout. Před vložením do trouby můžeme ozdobit vršek škvarků za pomoci raznice nebo ostrého nože.
Troubu předehřejeme na 180° C a placky pečeme tak dlouho, dokud nechytí zlatavý nádech.