A je to zase tady! Chřestová sezóna je na spadnutí.
Chřestová sezóna je bohužel poměrně krátká. Trvá jen od konce dubna do konce června, a tak bychom měli této doby využít. Chřest je totiž nejlepší úplně čerstvý, nejlépe sklizený téhož dne. Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově špargl, v Čechách roste hlavně v teplých oblastech na suchých stráních. Samozřejmě se pěstuje jako oblíbená zelenina, a to hlavně na Mělnicku.
Chřest je zelenina velmi delikátní a jemná, existují bílé, zelené a fialové odrůdy. Pro všechny z nich platí pravidlo o čerstvosti. Zda je chřest čerstvý, zjistíme nejlépe tak, že se ho pokusíme ohnout. Je-li stonek chřestu čerstvý, praskne. Ohebným houbovitým stonkům chřestu se raději vyhneme.
Zelený čerstvý a mladý chřest se nemusí loupat. Stačí jej omýt a ulomit (ne odříznout) dřevnatý konec. Vaříme ho nejlépe svázaný do otýpky ve slané vodě nastojato asi 3 minuty. Po této době lehce změkne a hlavičky, které z vody vyčnívají, se uvaří pouze stoupající horkou párou. Hned po uvaření chřest šokem ochladíme v ledové vodě, aby neztratil svou svěží zelenou barvu. K zelenému chřestu se hodí výraznější koření, jako třeba chilli nebo zázvor. Také se výborně snáší s česnekem.
Bílý chřest loupat musíme. Jeho slupka je tvrdá a je třeba ji důkladně odstranit. Spodní konce bílého chřestu odřízneme a zbytek vaříme celý ponořený, a trochu déle než chřest zelený. K bílému chřestu se nejlépe hodí jemné maso, například rybí. Přílohou mohou být vařené nové brambory a sýrové omáčky.
Pár snadných a vyzkoušených receptů vám nabízíme.

Zapečený chřest se šunkou a rajčaty
Voňavé jídlo připravené v jednom pekáčku, lehká a zdravá večeře v chřestové sezóně.

Slaný koláč s chřestem a houbami
Slané koláče jsou oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých. Tento s jemným chřestem je opravdu delikátní.

Marinovaný chřest s nivou
Pikantní pochoutka ze zeleného chřestu, kterou připravíme i v časové tísni. Hledáme-li recept na předkrm, v sezóně to může být právě tenhle.

Olivový chléb se sušenými rajčaty a chřestem
Jako příloha ke všem druhům masa je jedinečný. Vlastně nejlépe chutná samotný. Vyzkoušejte to.

Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami
Tento salát je skvělým spojením jemného rybího masa a chřestu. Navíc fazolky a kopr, to je jedinečná kombinace chutí.

Zelené chřestové rizoto
Chřest, špenát, olivový olej, parmezán. Záruka báječného jídla. Není co dodat.

Flambované kuře s chřestem
Jemný a přitom vonící estragonem, takový je tento kulinářský počin. Nevypadá to tak, ale recept je i velmi jednoduchý.

Quiche s chřestem a slaninou
Další slaný koláč, tentokrát s chřestem a žampiony. A s provensálským kořením je i velmi osobitý.