Top 10 českých polévek
Polévka je jídlo, které člověk zná odpradávna. Tento tekutý a většinou teplý pokrm se obvykle vaří v jednom hrnci a na celém světě existují stovky jeho druhů. Jsou polévky slané, sladké, teplé i studené, zahuštěné i čiré. Základními ingrediencemi pro vaření polévek jsou zelenina, luštěniny, všechny druhy mas, nespočetné množství bylinek a koření. A pak samozřejmě nudle a další těstoviny, rýže a mnohé další polévkové zavářky, nebo krutonky.
Některé polévky si už rovnou spojujeme se zeměmi, kde vznikly a kde je jejich obliba největší. Třeba francouzská cibulačka nebo bujabéza, ruský boršč, rakouská dýňová polévka, španělské gazpacho nebo thajské pálivé Tom Yam, jsou speciality, které většinou ochutnáváme na svých cestách po světě. Ale ani u nás doma není o typicky české a známé polévky nouze. A je těžké vybrat z nich tu nejoblíbenější. Je pravda, že pro každého z nás to může být jiná. Ale těchto deset z nich se o prvenství rozhodně uchází :
1. Bramboračka
Sytá, zahuštěná polévka, co voní po houbách a majoránce. Je plná zeleniny a její chuť je nezaměnitelná. Domácí bramborová polévka je jednou z těch, které klidně nahradí hlavní jídlo, když ji doplníme čerstvým pečivem. V zimním období, když se vracíme promrzlí z bruslení či lyžování, nás skvěle zahřeje a nasytí.
2. Kulajda
Další polévka, kde hrají prim houby, ať už čerstvé nebo sušené. Lahodná nakyslá chuť a smetanová jemnost jsou jejím specifickým rysem. Bývá nazývána královnou houbových polévek a v jižních Čechách právem vládne. Stejně jako předchozí bramboračka, i tato polévka může být jediným chodem oběda nebo večeře. Vaříme ji po celý rok (v létě třeba s čerstvě nasbíranými houbami) a snadno ji připravíme během půlhodiny.
3. Dršťková polévka
Trochu delší čas na vaření nás nemůže odradit od přípravy této husté a voňavé dobroty. Dršťky jsou vyhledávanou lahůdkou po celém světě a navíc se dnes dají koupit i předvařené a nakrájené na kousky. Tato polévka je typickou přesnídávkovou polévkou. Česnek, pepř a majoránka jí dodávají ten správný říz a není divu, že je jednou z nejoblíbenějších.
4. Česnečka
Čirá polévka, která nás postaví na nohy. Pro její říznou chuť si na ní s vděčností pochutnáme po náročné noci a nejen to, svým obsahem nám pomáhá překonávat nachlazení a posílí náš imunitní systém během celého roku a v chřipkovém období obzvlášť. Její další skutečně velkou předností je to, že je připravena během chvilky. Kromě chlebových krutonků ji můžeme obměnit třeba tím, že hotovou porci posypeme strouhaným sýrem.
5. Zelňačka s klobásou
Pikantní polévku z kysaného zelí můžeme připravit den předem a bude ještě lepší než čerstvá. Původní „Valašská kyselica“ je dnes s různými obměnami gastronomickou lahůdkou. Kysané zelí je bezesporu prospěšné našemu zdraví a pokud nepřidáme ostřejší koření bude chutnat i větším dětem.
6. Hovězí polévka
Některé slavnostní obědy se nemohou obejít bez hovězí polévky. Sice je s její přípravou trochu víc práce, ale voňavý, silný a posilující vývar za to stojí. Kromě toho můžeme pokaždé polévku obměnit jinou zavářkou. Přidáme-li třeba k nudlím ještě játrové knedlíčky, vznikne skutečná delikatesa.
7. Květáková polévka
Snadná a rychlá chuťově výrazná polévka. Zjemněná vejcem je kulinářským zážitkem. Můžeme k ní přichystat třeba krutony z pečiva nebo nasucho opečenou topinku. Skvělá je k večeři nebo jako první chod oběda.
8. Rajská polévka
Někdo ji nemusí pro její specifickou svéráznou chuť a někteří ji právě pro ni milují. Můžeme ji připravit z čerstvých rajčat nebo z rajčatového protlaku. S protlakem je příprava rychlejší, ale dejme si pozor na kvalitu kupovaného protlaku. Polévka je krémová a jemná a hodí se i jako lehká svačina.
9. Gulášová polévka
Hustá masová polévka, typická svou červenou barvou, je také jednou z nejznámějších přesnídávkových polévek. Je výrazná svou hustotou a ostřejší chutí. Dostanete ji ve většině restauračních zařízení, ale doma uvařená gulášová polévka je přece jen docela něco jiného.
10. Vánoční rybí polévka
Málokde chybí na štědrovečerním stole, patří u nás k vánocům stejně jako vánoční kapr a bramborový salát. Každá rodina už má většinou svůj oblíbený recept. Náš recept je jednoduchý, klasický a roky prověřený. Zvládnou ho i ti, kdo ještě nikdy rybí polévku nevařili.
Jsou lidé, kteří polévky vůbec nejedí. A pak jsou tu ti kteří si život bez nich nedokáží představit. Na závěr musíme dodat, že nejenže nám polévky chutnají, ale mají pro nás z gastronomického hlediska velký význam. Některé povzbudí naše chuťové buňky a připraví je na další jídlo. A některé jsou tu pro to, aby nás důkladně nasytily. Polévka dodá našemu organizmu tekutiny, zahřeje nás a dodá nám energii. V tomto našem uspěchaném světě jsou polévky dobrým řešením, jak zdravě jíst.